Na soupisce kromě tuzemských špičkových hráčů jakými jsou Tomáš Berdych nebo Lucie Šafářová, se vyjímají jména Srba Janka Tipsareviče, Fina Jarkka Nieminena, Rakušanky Sybille Bammerové, Slovenky Dominiky Cibulkové a hlavně 23. tenistu žebříčku ATP – hvězdného Rusa Igora Andrejeva.

„Nieminena, Cibulkovou a Bammerovou jsme tady měli loni a osvědčili se. V případě Andrejeva hrály roli i dobré vztahy s Jaroslavem Navrátilem a Tomášem Berdychem. Co se týká Tipsareviče, zastupuje ho stejná agentura jako Djokoviče, se kterou máme společné obchodní varianty,“ vysvětluje okázalou nominaci Miroslav Černošek, spolumajitel společnosti TK Plus, které patří prostějovský tenis. „Není standardní, aby v české extralize byli špičkoví hráči daviscupových týmů Ruska a Srbska. Tým jsme se snažili postavit tak, abychom naplnili cíl vyhrát extraligu,“ podotýká.

Stále silnější koruna dělá takřka kouzla

Ne všem se ale čím dál více početnější zastoupení legionářů na českých kurtech zamlouvá.

„Už za mého předsednictví trenérská rada svazu rozhodla, že ve všech družstvech, i mládežnických, mohou české domácí soutěže hrát zahraniční tenisté. Především pro mládež je to katastrofa, spousta dobrých hráčů se pak na soupisku nedostane. Nad sportovní stránkou najednou vítězí politika. Proč hráče vychovávat? Prostě si ho koupím,“ vyjádřil se pro portál idnes.cz wimbledonský šampion z roku 1973 Jan Kodeš.

Když Deník položil Miroslavu Černoškovi otázku, zda si dovede představit, že by Prostějov hrál českou extraligu s českými hráči, dostalo se nám jasné odpovědi: Ne.

„To můžete položit stejnou otázku, proč nehrajeme basket a volejbal s českými hráči. My jsme firma, která chystá projekty tak, aby byly zajímavé a daly se prodat. Když přijdeme s projektem, kde bude v sestavě Lojda, mladý Navrátil, tak ano, všechno je to prima, možná někteří zatleskají, ale na konci roku nemusíme mít na výplaty. Já jsem tady od toho, abych zajistil i tuto jistotu,“ říká rázně.

„Dokud to funguje, tak to tak budu dělat bez ohledu na to, co napíše někdo v novinách, nebo co si kdo myslí. Považuji to za velice amatérský pohled na věc a troufnu si říct, že v tomto byznyse se dokáži pohybovat,“ tvrdí Černošek.

Pokud Prostějov titul obhájí, završí velmi úspěšný rok

„V letošním roce jsme vyhráli mistrovství republiky mladších i starších žáků. Žijeme sen, že bychom vyhráli všechny týmové soutěže, což je pro Prostějov tradice a od té nechceme ustoupit,“ uvedl šéf TK Plus.

Ještě jedno jméno by mělo k daným cílům pomoci. Ikona prostějovský kurtů Jiří Novák. Ten sice ohlásil konec kariéry a přestal s cestováním po turnajích ATP, v tréninku se ale udržuje. Navíc působí v 1. německé bundeslize s letošní bilancí čtyř výher a jedné prohry.

„Jsem stoprocentně připraven. Pro mě je to vrchol sezony. Na turnaje už nejezdím, ale jsem týmový hráč a pro mě je extraliga možnost, jak vrátit klubu, co do mě vynaložil během let, kdy jsem hrál tenis. Moc se těším,“ líčil Jiří Novák, někdejší světová pětka, která by měla Agrofertu pomoci hlavně ve čtyřhře.

I jemu je jasné, že s takovou soupiskou není potřeba o favoritovi spekulovat.

„Považujeme se za největší favority turnaje. Největšími konkurenty ve skupině bude ve středu Neridé a ve čtvrtek ČLTK,“ přemýšlí Novák s tím, že v ostravské skupině A budí respekt zejména Přerov se Spartou.

Rozlosování týmů

Skupina A (Ostrava): Precolor Přerov, Sparta-PSK Olymp Praha, Beskydský TK, Spartak Jihlava, LTC Pardubice

Skupina B (Prostějov): Agrofert Prostějov, Realsport Nymburk, ČLTK Praha, TK Neridé, TCF Purum Mariánské Lázně

Skupinové zápasy se hrají celý týden od 11 hodin, kromě středy, kdy bude extraligu vysílat České televize (10. 00), finálový duel je na programu v pátek v Prostějově v 11. 00.

Nominace TK Agrofert Prostějov

Muži: Tomáš Berdych, Igor Andrejev, Jarkko Nieminen, Janko Tipsarevič, Jiří Novák, Lukáš Dlouhý, Lukáš Lacko, Jan Hájek, Michal Tabara, Dušan Lojda, Tomáš Cibulec, Jaroslav Levinský.

Ženy: Sybille Bammerová, Dominika Cibulková, Lucie Šafářová, Petra Cetkovská, Petra Kvitová.