Je pro pořádek ale dodejme, že Jiří Novák v exhibici zvítězil 5:3. Největší vítězství ze vzájemných soubojů ale bude mít na svém kontě už navždy Švéd Johansson, který v roce 2002 v Melbourne otočil pětisetový zápas a postoupil do finále. „Na tyhle zápasy se dobře vzpomíná, ale kdo to nezažil, ten to nepochopí. Když člověk hraje čtyři nebo pět hodin, jsou to galeje,“ vzpomíná si Novák.

S Johanssonem se oba tenisté potkávali často. Koneckonců se jedná prakticky o vrstevníky. Jiří Novák je přesně o dva dny starší než Johansson. „Už jsme proti sobě hráli v juniorech. Odehráli jsme na okruhu spoustu zápasů i tréninků. Je to strašný sympaťák. Má stříbrnou olympijskou medaili, je to grandslamový vítěz, pro lidi to byl skvělý zážitek,“ ocenil Novák možnost vzájemného zápasu.

Thomas Johansson ukázal, že tenis hrát nezapomněl. Měření rychlosti dokonce po jednom jeho servisu ukázalo rychlost 210 kilometrů za hodinu. „Rychlost servisu je pořád stejná, ale už tam mění ta přesnost. Během kariéry jsem trefil třeba šest z deseti podání, teď je to tak jedno z deseti,“ usmíval se třiačtyřicetiletý rodák z Linköpingu.

Finále Czech Open v Prostějově. (Jaume Munar)
Jasná záležitost. Španěl Munar přejel Djereho a slaví v Prostějově titul



Johansson přiznal, že už na tenisový kurt moc často nechodí a věnuje se především padel tenisu, který kombinuje klasický tenis a squash. „Jirka hraje určitě víc než já. Teď jsem už asi lepší v padelu než v klasickém tenisu. Ale jsem rád, že jsme si mohli zahrát. Neviděl jsem Jirku dlouho. Pokaždé, když jsme na sebe narazili, byly to dobré zápasy,“ zavzpomínal usměvavý Švéd.

Oba tenisté se vyjádřili i k současné situaci svých zemí v mužském tenisu. Obě země totiž neprožívají zrovna úspěšné období. Švédsko v elitní stovce nemá žádného hráče a nelépe postaveným tenistou je momentálně Ymer, který si zahrál i v Prostějově. Česku už zbyl ve stovce jen Tomáš Berdych.

„“Byli jsme namlsaní, že máme hráče v desítce. Ty etapy s ale pohybují v nějakých křivkách. Počkejme pár let. Máme tam nějaké dobré juniory, tak uvidíme, jak zvládnou přechod. Není to tak, že by byla nějaká krize,“ přemítá Novák, který v současnosti trénuje prostějovské juniory.

„Švédský tenis je na tom podobně,“ přiznal i Thomas Johansson. „Je to tak v každém sportu, že se ty etapy střídají. My máme jen Ymera, který ani není ve stovce. Ale je důležité, že v tenise se stále angažují lidé jako Jirka a brzy se zas objeví nějaký dobrý hráč,“ nepochybuje Johansson.

Kapela Slza vzbudila v Prostějově pořádný rozruch.
Zaplněné náměstí si užívalo koncert kapely Slza. Podívejte se