Pála sestavoval tým s vědomím, že nemůže počítat s hvězdami. Už dříve se omluvily aktuální světová trojka Petra Kvitová i čtyřka Karolína Plíšková. V nominaci není ani 41. hráčka světa a deblová jednička Kateřina Siniaková.

"S Péťou Kvitovou, Kájou Plíškovou i Káťou jsem se dohodl, že nebudou na tohle utkání k dispozici z určitých důvodů, pro mě pochopitelných," uvedl Pála na tiskové konferenci. "Proti Kanadě se dá říct, že máme velmi zajímavou i velmi silnou sestavou. Určitě chceme vyhrát a tým na to máme."

David Dvořáček
Jestřábi hlásí první změny. Odchází Dvořáček s Prokešem

Dvaatřicetiletá Šafářová naposledy hrála soutěž družstev loni, kdy ve čtvrtfinále proti Švýcarsku nastoupila za rozhodnutého stavu do čtyřhry. A na čtyřhru nejspíše Pála s bývalou deblovou jedničkou počítá případně i proti Kanadě.

"Chce moc hrát a porvat se, aby nastoupila. Trénuje, hraje body, aby se přiblížila co nejvíce zápasovému rytmu a může to být naše zbraň. Nemyslím si, že Kanaďanky čekají, že bude hrát a věřím, že může porazit kohokoli," uvedl Pála.

Rozlučka ve Stromovce?

Šafářová hrála naposledy na okruhu WTA loni v září a v listopadu oznámila, že letos ukončí kariéru. Chtěla se loučit na lednovém Australian Open, ale kvůli zranění v Melbourne chyběla. Po Fed Cupu se chystá na kvalifikaci do Stuttgartu a s českými fanoušky se plánuje loučit na přelomu dubna a května v pražské Stromovce na Prague Open. Naposledy se na okruhu představí zřejmě na Roland Garros.

"Zeptal jsem se jí, co si ještě před turnaji zahrát Fed Cup a zamlouvalo se jí to," řekl Pála. "Když bude zdravotně v pořádku, tak nevidím překážku, proč by nemohla nastoupit do nějakého utkání. Má chuť a zkušenosti a bude hrát skoro doma a na antuce," poukázal kapitán na fakt, že Šafářová v Prostějově tenisově dozrála a je finalistkou pařížského antukového grandslamu z roku 2015.

Prostějovské volejbalistky. Ilustrační foto
Prostějov je krok od finále. Olomoucká Kovářová si v něm přála Liberec

Čtyřnásobná vítězka Fed Cupu Šafářová může navíc plnit roli mentorky pro hráčky s minimem či žádnými zkušenosti se soutěží. "Můžu na Lucku hodit nějaké věci. Holkám doporučím, aby se jí ptaly. Její zkušenosti jsou velké," prohlásil Pála.

Talentovaná Vondroušová si fedcupovou premiéru odbyla předloni v semifinále proti Američankám. Jedničkou týmu bude poprvé. Nedávno hrála čtvrtfinále v Indian Wells i Miami a v žebříčku dvouhry WTA figuruje na 43. místě. "Hned na nominaci kývla, má ráda týmové soutěže a především hraje výborně. Její hra se lepší, je konstantnější a porazila dobré hráčky po sobě, což je velmi dobré znamení," řekl Pála.

Kanada s vítězkou z Indian Wells

V kanadské nominaci by neměla chybět kometa sezony Bianca Andreescuová. Osmnáctiletou vítězku z Indian Wells zřejmě doplní Rebecca Marinová a deblová patnáctka Gabriela Dabrowská. Naopak v týmu nejspíše nebude bývalá finalistka Wimbledonu Eugenie Bouchardová. "Klidně bych uvítal, aby tam byla, ale Kanada se bude opírat o Andreescu, která teď hrála fantasticky. Pro nás bude obrovská výzva ji i celý kanadský tým porazit," řekl Pála.

Kanadu tenistky ve Fed Cupu porazily ve všech šesti vzájemných zápasech. Naposledy zvítězily v prvním kole před čtyřmi lety.

Letos Češky v 1. kole podlehly bez Kvitové, ale s Karolínou Plíškovou v Ostravě Rumunsku 2:3 a čeká je první baráž od roku 2008. Tehdy se přes Izrael dostaly mezi elitu a od té doby získaly šest titulů během osmi let.

Otázkou je, zda se bude skutečně sestupovat. Mezinárodní tenisová federace uvažuje o rozšíření soutěže od příštího roku na 16 družstev. Rozhodnutí padne během Roland Garros. "Jsme tam od toho, abychom vyhráli každé utkání a reprezentovali důstojně a co nejlépe můžeme," řekl Pála.

Tenistky se mu mají hlásit v Prostějově v pondělí a od úterý si budou zvykat na antuku pod zataženou střechou. Oproti předešlým rokům, kdy se hrávalo v Praze či Ostravě před tisícovkami fanoušků, je tentokrát kapacita hlediště 1200 míst. "Je beznadějně vyprodáno a bude to velký hukot," těší se Pála.