„Patříme mezi ty nejlepší v České republice, naši závodníci sbírají pravidelně medaile z mistrovství republiky a jezdí i na Evropu a svět," pochlubil se předseda prostějovského cyklistického oddílu Petr Šrámek.

On sám je rád za neustále vzrůstající popularitu cyklistiky.

„Nám se to potvrdilo letos po Memoriálu Otmara Malečka, kdy se do oddílu přihlásilo rekordní množství dětí. Co mi dělá však největší radost, že je to stejně kluků i holek. Ženská cyklistika jde u nás hodně nahoru," usmíval se Šrámek.

Předseda SKC TUFO Prostějov také vyčíslil, na kolik přijde rodiče malý cyklista.

„Ten základní vklad do tohoto sportu, kdy počítáme kolo, boty a prostě základní výbavu je kolem třiceti tisíc korun. Většinou jsou to však věci, které dítěti vydrží klidně tři roky," zdůraznil Petr Šrámek.

Cyklistika je finančně náročnějším sportem, právě proto se v Prostějově rozhodli rodičům tento problém, co nejvíce ulehčit.

„My po rodičích chceme opravdu symbolický klubový příplatek, a to tři sta padesát korun ročně. To pak mají děti k dispozici tělocvičny, rehabilitace a posilovny. Také bezplatně půjčujeme dráhové vybavení. Pro ty starší a nejlepší to platí i o silniční výbavě," prozradil Šrámek.

Na prostějovském velodromu se momentálně prohánějí děti už od šesti let.

„Nyní máme v kategorii BMX malé děti něco mezi šesti a sedmi léty, ty trénuje Jana Horáková. Cyklistika má však výhodu v tom, že nemá až takové nároky na startovní věk jako ostatní sporty. S kolem může dítě začít klidně ve třinácti letech a není to problém. U těch malých dětí nám jde především o to, aby nám neutekly k jiným sportům," prozradil Petr Šrámek

Předseda prostějovských cyklistů si také pochvaluje zázemí místního velodromu.

„My tady pořádáme hlavně nejlepší český závod Memoriál Otmara Malečka a ten adrenalin a obrovská jména na startu lákají i děti. Teď jich je kolem pětatřiceti, což je dobře," uzavřel Petr Šrámek.