"Letošní ročník nám komplikovaly objížďky, je jich fakt hodně. Nakonec vše ale dobře dopadlo, i líp než jsme čekali," zhodnotil po akci spokojeně Zdeněk Balcařík, který se svými kolegy z Klubu českých turistů tradiční akci pořádá.

Každoročně na ni dorazí stovky lidí ze Smržic i dalekého okolí. Třeba rekordman z minulých ročníků pochází ze Zlína. Stejně tak ale je rozmanitá kilometráž tratí. Na své si tak přijdou rodiny s malými dětmi ale také cyklisté, kteří si brousí zuby na pokoření stovky.

Jedním z nich je třeba Martin Uherka, který se do Smržic vrátil po více než devítihodinové jízdě. Stal se tak jedním z tuctu účastníků, kteří ze Smržic vyjeli až na Praděd.

"Zima jak svině tam byla. Lituju, že jsem si nevzal aspoň tenké rukavice," řekl ke svému počinu s tím, že až na Praděd vyjel poprvé. Smržické šlapky jsem se ale zúčastnil už tak devětkrát," dodal.

Snad počasí, snad souběh řady dalších zajímavých akcí tentokrát způsobil, že počet účastníků byl tentokrát o něco nižší, než aby útočil na nejúspěšnější ročníky.

"Letos rekord bohužel není. Ale příští rok, ten bude jubilejní, dvacátý. Nachystáme něco extra, třeba atrakce pro děti, ale také budeme nejspíš vyhlašovat nejlepší ženu-závodnici," prozradil už něco k další, za rok se konající Šlapce, Balcařík.

Největší geocachingová akce v Česku a jedna z největších v Evropě. Na šest tisíc účastníků, desítky aktivit a řada cachek v okolí.
Hledači kešek mají teď v Plumlově ráj