„Nám jde hlavně o upevnění třetí příčky. Po výhře nad Děčínem pokukujeme po té druhé, ale týmy čeká ještě moc zápasů. Prioritou je v klidu si pohlídat třetí místo," zdůraznil své nynější plány prostějovský lodivod Zbyněk Choleva.

Jeho tým v poslední době září - porazil Pardubice, Děčín i Svitavy.

Tuři však nepředvedli špatný výkon. S domácími Orly v prvním poločase držely krok, ale na sílu hanáckého výběru to nestačilo.

Hned v první čtvrtině zazářil Kamil Švrdlík, který si připsal rovnou dvanáct bodů a byl dokonce lepším střelcem než hvězda hostů Cory Abercrombie, ta si připsala jen deset bodů. Prostějov tak zvítězil 23:17.

Šestibodové vedení si domácí udržovali i nadále. Navíc se rozehrál Dylan Talley a Pavel Slezák. Svitavy tak začaly propadat a manko na jejich kontě rostlo. Novák v poslední vteřině poločasu zvýšil náskok domácích na 42:30.

„V první půlce jsme tak nějak ještě myšlenkami slavili vítězství v Děčíně. Chvíli nám totiž trvalo, než jsme se dostali do tempa. V pondělí večer máte těžké utkání, cesta v noci zpět, další den trénink a vzápětí už utkání," vysvětloval Choleva těžkou pozici Orlů.

Po změně stran pokračoval nápor domácích. Švrdlík, Talley, Novák a Tomanec táhli svůj tým za dalším jasným vítězstvím. Prostějov si udržel jedenáctibodový náskok a s klidnou hlavou šel do závěrečné části. V ní se strhla trojková přestřelka, která dopadla lépe pro domácí. Z dálky se trefili Novák, Kouřil i Peterka. Orli si nakonec připsali jasnou výhru 97:71.

„V druhé půli jsme se už rozjeli, hlavně jsme poprvé dobře bránili Abercrombieho, i když dal mnoho bodů, ale musel se na to hodně nadřít. Chtěli jsme chodit do rychlých protiútoků a to se dařilo. Spoustu lehčích košů jsme dali ze ztrát Svitav," pochvaloval si Zbyněk Choleva.

„Prohra o šestadvacet bodů je pro nás krutá na to, jak jsme hráli v prvním poločase. Je vidět, že domácí jsou na vítězné vlně, hrají s nadšením a velkým nasazením až do konce utkání. Když vedou o patnáct, tak chtějí vyhrát o dvacet, když vedou o dvacet, chtějí vyhrát o třicet," posteskl si svitavský lodivod Stanislav Petr.

Ariete Prostějov – Tuři Svitavy 97:71 (23:17, 42:30, 61:50)

Nejlepší střelci: Talley a Švrdlík 16, Novák a Slezák 13 – Abercrombie 26, Šotnar 14, Votroubek 13. Rozhodčí: Dolínek, Paulík, Janovský. Fauly: 14:15. TH: 8/9 – 8/13. Trojky: 9:11. Doskoky: 35:26.