Svěřenci Zbyňka Cholevy vstoupili do zápasu aktivní hrou a rychle se díky Bohačíkovi dostali do vedení. Slezák společně s Nečasem jej pak okamžitě navýšili na čtyři body. Svitavský Teplý sice ještě snížil na 7:8, ale poté přišla velká chvíle Prostějova. Bratčenkov a Slezák přidali své trojky a manko domácích se brzy vyšplhalo na závratných čtrnáct bodů. Z dálky se dařilo také Bohačíkovi a Poláškovi, a tak Hanáci vyhráli úvodní část rozdílem třídy 36:14.

Prostějovský mladík Rudolf Polášek zahájil trojkou také druhou desetiminutovku a vedení hostů se nadále rozrůstalo. Teplý se Špačkem sice Orlům vzdorovali, ale svou ztrátu nedokázali snížit pod patnáct bodů. To se podařilo až před závěrem poločasu Jelínkovi a Macelovi. Ti upravili skóre na 39:51 a vykřesali pro Svitavy malou naději do druhé půle.

Změna stran však nepřinesla povstání Turů. Naopak se do hry opět v plné síle vrátili Orli.Slezák s Nečasem okamžitě navýšili prostějovský odstup od Svitav na osmnáct bodů. V závěru třetí části se navíc začal prosazovat také hanácký ostrostřelec Dušan Pandula. Domácí už neměli příliš sil vzdorovat prostějovskému tlaku, a tak si do závěrečné části odnášeli sedmadvacetibodovou ztrátu.

To však stále nebyl konec svitavské potupy. Poslední desetiminutovka se změnila v prostějovský boj o stovku, ta také padla. Nejprve navýšili odstup Orlů Marko se Slezákem a poté Kratochvíl trojkou dosáhl trojciferného výsledku. Hosté však nepolevovali a pokračovali dál ve své spanilé jízdě. Brzy se jejich odstup vyšplhal na devětatřicet bodů. V závěru se podařilo vstřelit Romanu Markovi další koš a stanovil prostějovskou výhru na závratnou cifru 123:81.

„My jsme do zápasu nastoupili výborně. Rychle jsme se dostali do patnáctibodového vedení, a to jsme ještě navyšovali," pochvaloval si prostějovský pivot Kamil Švrdlík. Opora Orlů poté ale přiznal, že jeho tým trošku polevil: „Ve druhé části jsme už trošku polevili, ale o přestávce jsme se dali dohromady a znovu jsme začali hrát svou hru. Nechtěli jsme připustit žádná nepříjemná překvapení. V závěru se už jen dohrávalo."

TUŘI SVITAVY – ARIETE PROSTĚJOV 81:123 (14:36, 39:51, 57:84)

Nejlepší střelci: Špaček 15, Kornowski a Macela 13, Sedlák 8 – Slezák 19, Nečas a Marko 16 a Bohačík 14. Rozhodčí: Hruša, Vondráček, Remenec. Fauly: 24:22. Trestné hody: 13/18 – 16/16. Trojky: 8:13.