V kategorii starších žáků s přehledem zvítězil Matyáš Koblížek, velmi úspěšně si počínali i závodníci prvního týmu. V kategorii U23 dojel na výborném druhém místě Tomáš Bárta, v kategorii ELITE byl na velmi slušném pátém místě Mykyta Zubenko.

Sobotní závod v Hlohovci byl však jen takovou předehrou před ostrým startem Českého poháru v silniční cyklistice – Kalas cup, který byl na programu hned na druhý den v neděli ve Velké Bíteši. Do závodu odstartovala kompletní osmička prostějovského týmu, tedy Wojciech Pszczolarski, Luděk Lichnovský, Karel Hník, Tomáš Bárta, Karel Tyrpekl, Daniel Babor, Marek Dolníček a Mykyta Zubenko, kterou doplnil junior Matouš Měšťan.

Navzdory větrnému a chladnému počasí se závodilo hned od startu, v prvních kilometrech se vytvořil únik osmičlenné skupiny, prostějovské barvy zastupoval Mykyta Zubenko.

Skupina spolupracovala, časem si vypracovala až sedmi minutový náskok na hlavní pole, před nájezdem na závěrečné okruhy očekávaně zvýšili aktivitu závodníci královehradeckého týmu Elkov – Author, v jejichž dresech se výborně předvedli Jakub Otruba a Matěj Zahálka – závodníci, kteří ještě v loňském roce oblékali prostějovské dresy, a náskok uprchlíků se začal rychle tenčit. Když vedoucí skupinu dojel kvartet Zahálka, Černý, Warchol a Paterski (oba Poláci z Wibatech Merx 7r), tak jejich tempu dokázali vzdorovat jen Otruba se Zubenkem.

Královehradečtí však pokračovali v aktivitě a jejich tempu již nestačili vyčerpaní Zubenko s Warcholem. V cíli se z vítězství radoval Maciej Paterski, před druhým Matějem Zahálkou a třetím Jakubem Otrubou. Mykyta Zubenko po heroickém výkonu obsadil výborné šesté místo v celkovém pořadí. Velmi dobře si počínali i ostatní prostějovští závodníci, Tomáši Bártovi patřila dvaadvacátá příčka v celkovém pořadí, která znamenala třetí místo v kategorii U23! Vynikající výkon podal i Matouš Měšťan, který závod s přehledem dokončil na 44. místě a stal se tak nejlepším z juniorů, kterých v závodě startovalo čtrnáct, dokončili však pouze dva. Wojciech Pszczolarski dojel čtyřiadvacátý, Luděk Lichnovský (31), Karel Tyrpekl (43) a trojice Daniel Babor, Marek Dolníček a Karel Hník po pádu hlavního pole závod nedokončila.

Tomáš Bárta se rovněž oblékl do fialového dresu nejlepšího nováčka a přinášíme Vám jeho pocity po závodě: „Ocenění nováčka je hezký, ale se svým výkonem moc spokojený nejsem. Nedávno jsem bojoval s nemocí, takže jsem za to rád, ale vím, že to může být i lepší. Bíteš už jsem absolvoval jako junior, ale přesto je cítit, že ty závody jsou na mě zatím dost dlouhé. Myslím si ale, že jsem přes zimu udělal kus práce a jsem na sezónu dobře připravený. Mám ale rád takovéto klasikářské trasy, takže si myslím, že do budoucna to bude jedna z těch, co mi bude sedět. Dnes by mi ale nevadilo, kdyby byla o něco kratší, přeci jen ještě trochu výkonnosti schází. Přesto si už ale v závěrečných dojezdech docela věřím, v závodech, co jsem letos jel jsem už získal trochu sebevědomí.“ (zv)