Výhra nad překvapením letošního ročníku Ligy mistryň Chemikem Police je obrovským šokem pro volejbalový svět. Polky dosud totiž kralovaly nejtěžší skupině prestižní soutěže. Hanačky jim však v úterý večer ukázaly, jak chutná hořkost porážky.

Úspěch českého týmu se však nerodil lehce. Hned úvodní sada ukázala sílu domácích a pohrozila debaklovým výsledkem. Nervózní Čadovy svěřenky nedokázaly najít recept na nekompromisní polský útok. Agelky také brzy prohrávaly o čtyři body 
a jejich manko nadále narůstalo. Hra se postupně změnila v exhibici Chemiku. Prostějov padl jasně 25:11 a vše nasvědčovalo rychlému průběhu 
duelu.

Také vstup do druhé sady byl z českého pohledu katastrofální. Než se Agelky rozkoukaly, už prohrávaly 1:4. Poté se na servis postavila nahrávačka Weissová a smazala polský náskok. Diváci ve vyprodané hale viděli nekonečnou přetahovanou o každý balon. Kargová se Simonovou nakonec přehouply vedení na stranu hostů. Zaskočené Polky se nestačily divit, když ukazatel skóre hlásal stav 16:10 pro Prostějov. Hanačky svou šanci uchopily pevně za vlasy a výhrou 25:20 srovnaly stav klání na 1:1.

Jako na houpačce byl výkon obou celků, a tak třetí sada přinesla opět rozdílný obraz hry. Agelky zkraje vedly, ale kvůli vlastním chybám začaly postupně nabírat manko, a to až čtyřbodové. Zkušený polský mistr dokázal této situace využít. Čadovy svěřenky prohrály třetí set a vše nasvědčovalo výhře domácích.

Stará pravda však říká, že zdání klame. Úterní bitva to pak jen potvrdila. Hanačky nesložily své zbraně a znovu začaly dřít naplno. Oba celky se přetahovaly o těsné vedení, ale Agelky byly vždy o fous lepší. V závěru pak Polkám utekly na rozdíl tří bodů.

Cenný bod byl doma, ale proč nezískat i ten druhý? Přesně s těmito myšlenkami naskočily Prostějovanky do páté sady. Diváci v hale už nebyli tak hlasití. Polky také očividně znervózněly, ale postupně si vytvořily náskok tří bodů. Čada však poslal na hřiště nejzkušenější hráčku Solange Soaresová. Ta dvěma přesnými podáními vrátila svůj celek do hry. Nastartované Agelky se pak již nedaly zastavit. Simonová svým typickým útokem středem pátý set i celý zápas rozhodla. Češky zvítězily 15:12 a celkově 3:2 na sety.

Chemik Police – VK Agel Prostějov 2:3 (11, –20, 17, –22, –12)

Rozhodčí: Kojv (Est.), Georgijev (Bulh.). Čas: 117 min. Diváci: 4136.

Nejvíce bodů Police: Werbliňská 18, Glinková-Mogentaleová 17, Bjelicová 16.

Sestava a body Prostějova: Borovinšeková 6, Weissová 2, Markevičová 11, Kargová 10, Simonová 32, Kossányiová 10, libero Kovářová – Gambová, Soaresová 2. Trenér: Miroslav Čada.

Tabulka

Tabulka