„Je to nová soutěž a jede se od nuly. Slabší týmy do toho jdou s tím, že nemají co ztratit a hodně riskují. Ti lepší to musí ustát,“ zdůraznil v úvodu lodivod týmu Univerzity Palackého Petr Zapletal.

Olomoučanky však nebudou zdaleka v roli jasných favoritek. Nic na tom nemění ani sedmnáct vítězných zápasů proti brněnskému soupeři v řadě. „To jsem nevěděl, ale je to pěkné číslo,“ přiznal Zapletal.

Jenže v posledním kole protivník prokázal kvalitu a v „předzápase“ před vyřazovacími boji sehrál s vysokoškolačkami vyrovnanou partii, když padl až v pátém setu. „Zápas jsem si pouštěl zpětně a analyzoval ho. Spoléhají se na dvě klíčové hráčky Pavlíkovou a Šunderlíkovou, i zbytek má kvalitní servis. U naší hry jsem našel chyby a podle toho změníme taktiku,“ popisoval kouč.

Zároveň ale přiznal, že největší zbraní, na kterou bude Olomouc sázet, je bojovnost a soudržnost. „U nás zápas nerozhodne jedna hráčka. Naše hra musí mít kolektivní pojetí a všechny musí podat dobrý výkon,“ pokračoval Zapletal.

Rozdíl mezi oběma týmy v tabulce byl patnáct bodů.

Olymp asi nemá slabinu

Zato propast mezi sedmým Prostějovem a druhým Olympem byla devětadvacetibodová. „Před sezonou posílili a mají kvalitní a zkušené hráčky, mnohdy reprezentantky. Pokud jim ze základní sestavy nikdo nevypadne, tak asi nemají slabinu,“ uznal sílu soupeře pro klubový web kouč Prostějova Lubomír Petráš.

V sérii na tři vítězné zápasy by k postupu musely jeho svěřenkyně prolomit neporazitelnost Olympu na jeho palubovce, protože v úvodních dvou duelech a případném pátém rozhodujícím, bude mít favorit výhodu domácího prostředí. Tam v letošní sezoně Pražanky ani jednou neprohrály.

„Vnímáme, že jsou vysoko nad námi a předvádí lepší výkony. My se ale budeme rvát a chceme je potrápit. Musíme si vážit každého získaného bodu. V přípravě děláme maximum, abychom svedli vyrovnanou bitvu,“ zakončil Petráš, který ví, že obzvláště první zápas bude důležitý pro psychiku a další průběh série.

Spoléhat by tak Prostějov mohl na domácí hřiště, kde v základní části vzal Olympu dokonce set. „Bylo to slušné utkání. Trápily jsme je až do konce a na tohle chceme navázat. S holkami jsme si řekly, že do toho dáme úplně vše,“ potvrdila odhodlání před vrcholem sezony prostějovská kapitánka Michaela Jurčíková.

Program čtvrtfinále

Přerov

4.3. Liberec – Přerov

5.3. 18:00 Liberec – Přerov

8.3. 16:30 Přerov – Liberec

Případně:

9.3. 16:30 Přerov – Liberec

17.3. 17:00 Liberec Přerov

Prostějov

5.3. 17:00 Olymp – Prostějov

8.3. 17:00 Prostějov – Olymp

11.3. 17:00 Olymp – Prostějov

Případně:

14.3. 17:00 Prostějov – Olymp

17.3. 17:00 Olymp – Prostějov

Olomouc

5.3. 18:00 Olomouc – KP Brno

8.3. 18:30 KP Brno – Olomouc

11.3. 18:00 Olomouc – KP Brno

Případně:

14.3. 18:30 KP Brno – Olomouc

17.3. 18:00 Olomouc – KP Brno