Po čtvrteční porážce s Pardubicemi nastoupilo do dalšího domácího zápasu Mattoni NBL již pouze osm Orlů. Austin Dufault dal hanáckému klubu, který se nachází ve finančních potížích, vale a přesunul se do týmu ostravské Nové Hutě.

„Austin se po velmi rychlé a korektní dohodě s vedením Prostějova již přesunul k nám do Ostravy. Nyní vyřizujeme všechny potřebné formality. Jedná se o hráče, který je v plném zápasovém a tréninkovém zatížení, a věříme, že do týmu rychle zapadne," řekl k transferu pro oficiální web soutěže mluvčí NH Vladimír Raszka.

Prostějovští basketbalisté byli přes všechny špatné zprávy, které se v poslední době objevují, jasnými favority zápasu. Jenže ve druhé čtvrtině se Svitavami prohrávali až devítibodovým rozdílem. Domácí basketbalisté však ještě do konce poločasu dokázali stáhnout manko na tři body a ve třetím hracím období si vypracovali slušný náskok. Pomohly k tomu čtyři přesné trojky a také ztráty na svitavské straně.

Ve čtvrté čtvrtině Prostějov vedl již o deset bodů, Svitavy však ze zápasu ještě dokázaly udělat pořádné drama. Minutu před koncem řádné hrací doby svítilo na ukazateli skóre 95:95.

Pak však na sebe vzal zodpovědnost slovinský rozehrávač v barvách Prostějova Matej Venta, který čtyřmi body zajistil Orlům povinné domácí vítězství. Překvapivým střeleckým lídrem Prostějova byl Ondřej Kohout, hosty táhla především dvojice Deloach – Mróz.

„Za výhru jsme rádi, byla vydřená," přiznal po zápase domácí kouč Zbyněk Choleva. „Nebyl to z naší strany dobrý zápas, ale výsledek nás hodně hřeje," dodal.

Svitavský lodivod Lubomír Růžička, který dříve působil i na lavičce Orlů, byl zklamaný, protože jeho tým sahal na Hané po překvapivém vítězství. „Bohužel jsme nehráli příliš dobře v obraně. Koncovka zápasu pak byla hodně o štěstí a to se od nás odvrátilo," posteskl si svitavský trenér.

BK Prostějov – QANTO Tuři Svitavy 99:95 (22:24, 45:48, 76:71)

Nejvíce bodů: Kohout 21, Prášil 18, Venta 14, Slezák 13, Švrdlík 12, Marko 10 – Deloach 25, Mróz 24, Moravec 14, Jelínek 12. Rozhodčí: Paulík, Kapl, Remenec. Trestné hody: 22/16 – 30/22. Fauly: 28:27. Trojky: 9:7. Diváků: 300.

TABULKA

Tabulka