Ani to nestačilo na dílčí úspěch. Suverén a dnes již desetinásobný mistr české extraligy si s Orly pohrál jako kočka s myší.

Ale ani prohra 70:95 nezkazila úsměv na tvářích hráčů a fanoušků. Všichni dobře věděli, co mají za sebou a čeho vlastně dosáhli.

Zápas začal jako obvykle Kamil Švrdlík, který proměnil úvodní trojku, poté se ale do vedení dostali hosté a postupně jej navyšovali až na pětadvacet bodů.

„V našem postavení bylo těžké hrát s Nymburkem, ale jsem rád, že jsme udržovali asi dvacetibodový odstup a nepřišla nějaká velká blamáž," usmíval se očividně spokojený trenér domácích Zbyněk Choleva.

Stříbrní Orli

Hanákům tleskali i fans Nymburka

V samotném závěru vytleskávali fanoušci jména všech prostějovských hráčů.

Po utkání se ke skandování „Prostějov, Prostějov" přidali i fanoušci Nymburka, čímž se poklonili hanáckému celku. Okamžitě po závěrečném hvizdu přišly na řadu oslavy.

„Slavili jsme už po semifinále s Ostravou. Samozřejmě se nyní bude slavit také, ale po prohře to už není úplně ono. Jsem hrozně rád, že máme zase stříbro. Pošilhávalo po něm několik kvalitních týmů, ale my jsme si ho vybojovali dobrou hrou na hřišti," usmíval se Zbyněk Choleva a přidal pochvalu svých svěřenců:

„Kluci si rozuměli, hráli jako tým. Navíc jsme jen Češi a dva Slováci, takže předvádíme český basketbal. Myslím si, že se tým semkl a vybojoval ohromný úspěch."

Šťastní byli i hráči, kteří několikrát prošli kolečko mezi fanoušky.

„Všichni víme, jaké to tu bylo v lednu. Nebyly peníze, odcházeli hráči a zůstalo nás jen pár. Finále bylo zvláštní. Neměli jsme síly a nemohli jsme Nymburku konkurovat. V konečném důsledku jsme druzí, což je úspěch," řekl po zápase Roman Marko a se smíchem dodal: „Loni jsem získal bronz, letos s Prostějovem stříbro, tak snad příští rok přijde zlato."

Stříbrní Orli

Kapitán si pro pohár doskákal

Pohár pro vicemistra přebíral zraněný kapitán Jaroslav Prášil.

„Doskákal jsem si pro něj, i když lepší by bylo, kdybych si pro pohár mohl dojít. Přesto to bylo super. Zvlášť po té sezoně. Nakonec na ni budou ale dobré vzpomínky. Pro mě to bylo nejvydřenější finále. Po ekonomických 
a zdravotních potížích je to fantastický úspěch pro Prostějov," okomentoval uplynulý ročník Mattoni NBL Jaroslav Prášil.

Finále bylo bohužel už nad orlí síly.

„Máme za sebou opravdu velmi těžké tři zápasy. Teď je to za námi a se stříbrnou plackou je to velmi příjemné. Nyní se chystám na nějakou dobrou večeři a po oslavách odpočinek," prozradil své plány Jaromír Bohačík.

PROSTĚJOV – NYMBURK 70:95 (17:34, 39:62, 57:80)

Nejvíce bodů: Bohačík 16, Slezák 15, Švrdlík 13 – Nečas a Carter po 12, Rančík 11. Rozhodčí: Dolinek, Hošek, Vondráček. Fauly: 13:16. Trestné hody: 10/6 – 12/8. Trojky: 6:7. Konečný stav série: 0:4 (po kontumaci čtvrtého utkání).