Hanáci dobře věděli, že soupeř na jejich půdu dorazí ve velmi dobré pohodě a bude chtít pokračovat v kvalitních výkonech, díky kterým suverénně ovládl skupinu A2. Jenže domácí byli výborně připraveni a hned na začátku utkání dali hráčům NH jasně najevo, kdo je favorit této série.

Jamar Smith u míče

Jamar Smith (BK Prostějov) u míče

„Náš vstup nebyl úplně špatný, ale chtěli jsme hrát s Prostějovem střelecké závody. Možná to trochu pramenilo z naší nezkušenosti, ale v takových zápasech a s takovým soupeřem nemůžeme hrát bláznivý basketbal,“ vyčítal po zápase svým svěřencům ostravský kouč Dušan Medvecký, který musel svůj tým během prvních deseti minut „brzdit“ dvěma time-outy.

Nad ukončením vítězné série svého celku vůbec netruchlil. „Patnáct výher proti soupeřům ze skupiny A2 není žádný zázrak. Nám uškodilo, že jsme se nedostali na šesté místo a tím pádem do skupiny A1, dnes se ukázalo, jak velký rozdíl mezi nimi byl. Naše série tady vůbec nikoho nezajímá,“ pokračoval Medvecký.

Dušan Pandula mezi trojicí ostravských hráčů

Dušan Pandula mezi trojicí ostravských hráčů

Posledních sedm minut si zahráli za Orly jen Češi

Ostrava sice srovnala krok a ve druhé čtvrtině byla Prostějovu vyrovnaným soupeřem, ale po změně stran domácí svůj náskok opět navýšili a v závěru si mohli dovolit v této sezoně nevídaný luxus. Posledních sedm minut odehrála v dresu Orlů kompletně česká sestava Slezák, Bohačík, Bratčenkov, Švrdlík a Pelikán. „Jen houšť,“ usmíval se kormidelník Prostějova Zbyněk Choleva. „Zahráli dobře. Je to pro nás především příslib do budoucna. Ale v zápase nebylo zbytí. Hrajeme už v úterý, takže jsme potřebovali trochu pošetřit síly. Celkem to fungovalo, ti, co nehrají tak často, se prali s velkou chutí,“ pochvaloval si kouč.

Do hry poslal kompletní tým, kromě zraněného Jaroslava Prášila, kterému ale výhrou alespoň darovali hezký dárek ke včerejším dvaatřicátým narozeninám. Všichni prostějovští hráči se navíc zapsali do listiny střelců, pět z nich dokonce v utkání zaznamenalo více než deset bodů.

Orli (v bílém) proti Ostravě - Ostravští fanoušci

Ostravští fanoušci

„Jsem rád, že se nám povedlo do série kvalitně vstoupit. Dobře jsme bránili i stříleli a hlavně jsme nepouštěli ke střelbě Ostravu, což bylo základem našeho vítězství,“ zhodnotil Choleva. „Play off se hraje na tři vítězná utkání, neskládáme zbraně. Doufám, že v domácím prostředí budeme Prostějovu důstojnějším soupeřem,“ doplnil ostravský trenér Dušan Medvecký.

BK Prostějov – NH Ostrava 94:63

Čtvrtiny: 29:9, 18:20, 20:11, 27:23. Rozhodčí: Dolinek, Paulík, Kapl. Trestné hody: 19/16 – 20/15. Střelba 2b.: 51/27 - 45/18. Střelba 3b.: 24/8 – 19/4. Doskoky: 48 – 32. Chyby: 16 – 19. 5 chyb: Jurečka (Ostrava). Nejlepší hráč: Dušan Pandula. Diváků: 400. Stav série: 1:0.
Prostějov: Pandula 16, Peterson 15, Slezák a Smith 12, Bratčenkov 8, Pelikán 7, Bohačík 5, Švrdlík 4, Venta 2. Trenér: Zbyněk Choleva.
Ostrava: Luettgerodt 17, Wright 14, Manousos 10, Hughes 8, Číž 4, Zbraněk a Jurečka 3, Gniadek a Stehlík 2. Stuchlý, Aleksejevs. Trenér: Dušan Medvecký.

Další čtvrtinálové utkání: Děčín - USK Praha 71:58 (17:14, 37:24, 53:35), stav série: 1:0.