„My ten výkon dokážeme udělat lepší, ale o to je dnešní vítězství cennější, když se nedaří střelba z dálky. Věděli jsme, že nemůžeme dát z venku, proto to chtělo hrát rychleji, posílat balon z ruky a najíždět, což se v druhém poločase dařilo a tím jsme utkání zlomili," oddechl si po zápase lodivod Orlů Zbyněk Choleva.

Jeho svěřenci vstoupili do zápasu nešťastně a brzy prohrávali o osm bodů. Tomanec, Peterka a Kouřil však zabrali a vedení rychlou šňůrou bodů strhli na stranu domácích. Ondřej Peterka pak zajistil Orlům výhru v první čtvrtině 20:17.

Těsný náskok si však Cholevův tým nepohlídal. Lamar trojkou vrátil Lvy z Jindřichova Hradce zpět do hry. Následovala přetahovaná, při které zářil Roseboro. Hosté však drželi s domácími krok a košem Noffleta stanovili poločasový stav na 38:38.

„My jsme odehráli velmi dobře prvních dvacet minut, kdy jsme hráli disciplinovaně v obraně, kolektivně v útoku a měli potřebné štěstí při zakončení. Výsledkem byl vyrovnaný stav v poločase, po kterém přišel očekávaný velký tlak Prostějova ve třetí čtvrtině," zhodnotil první poločas kouč Jindřichova Hradce Karel Forejt.

A přesně jak předpověděl Karel Forejt, začal Prostějov hrát ve třetí čtvrtině naprosto odlišnou hru. Hanáci se probudili a zatlačili soupeře do obrany. Celkově nasázeli Jindřichovu Hradci dvacet dva bodů a sami si nechali dát pouhých dvanáct. Náskok si tak Cholevův tým vytvořil před poslední desetiminutovkou hodně slušný.

V poslední části už hostům nestačily síly a velký obrat se nekonal. Jan Tomanec opět řádil na palubovce a hned z kraje čtvrtiny si připsal svůj dvacátý bod v zápase. Střelecky se probudil i Lukáš Palyza. Prostějov tak nakonec zvládl nečekaně náročný zápas a zvítězil 84:66.

„Prostějov si vítězství za druhý poločas naprosto zasloužil. My pod vlivem únavy klíčových hráčů jsme tomu tlaku podlehli, i když jsme tam měli několik vyložených šancí, které jsme neproměnili. Nabrali jsme manko deset bodů a se silným Prostějovem a unavenou základní pětkou se to již dohnat nedá," krčil rameny lodivod hostů Karel Forejt.

„Také jsme měli v hlavách, že už v pondělí hrajeme televizní utkání ve Svitavách a že chceme trochu síly pošetřit, což se podařilo. Martin Novák a Marek Sehnal odehráli velmi dobré minuty. Mrzí mě zranění Davida Šteffela, ještě nevíme, na jak dlouho nám bude chybět, ale ve Svitavách to bude určitě bez něj," dodal zklamaně Zbyněk Choleva.

Ariete Prostějov – Lions Jindřichův Hradec 84:66 (20:17, 38:38, 62:52)

Hráč utkání: Jan Tomanec. Nejlepší střelci: Tomanec 20, Roseboro 18, Kouřil 10 – Lamar 26, Zuzák 9, Šoula 8. Rozhodčí: Vondráček, Večeřa, Kurz. Fauly: 16:24. Trestné hody: 18/19 – 12/16. Trojky: 4:8. Diváků: 640