Malá skupina Orlů si ale opět nechala zahrát melodii z legendárního westernu a napodobila hrdiny divokého západu, když vybojovala cennou úvodní výhru.

Začátek zápasu se pro domácí nevyvíjel příliš dobře. Hosté proměnili dvě trojky a brzy přidali i dvoubodové koše, což jim vyneslo vedení 10:2, za Prostějov se prosadil jen Kamil Švrdlík. Levičtí hráči jakoby se uspokojili a začali chybovat, čehož dokázali domácí využít a dorovnat na 12:12.

V této chvíli přišel velký okamžik Kamila Švrdlíka, který předváděl výbornou hru a především přesnou střelbu. Proměňoval vše, na co sáhl, dokonce i trestné hody, které mu dělávají problémy. Orli dokázali průběh otočit a první část vyhráli 30:16.

„Dali dvě rychlé trojky a dostali se do vedení 10:2, ale mě to moc neznepokojilo. potom přišly nějaké jejich chyby a nedokázali navázat na začátek," okomentoval první čtvrtinu trenér domácích Zbyněk Choleva.

„Těžko vysvětlit, co se stalo. Použil jsem i oddechový čas, ten nepomohl. Mohl jsem vzít druhý, ale co když by to bylo ještě horší? Dobrý začátek, pak se všechno otočilo a někteří hráči zůstali v šoku," líčil hostující kouč Oleg Meleščenko.

I v následné čtvrtině se domácím dařilo. Střelecky zahájil opět Švrdlík a poté už jen narůstal náskok Prostějova. Slovenští hráči jakoby se ztráceli a jen těžko hledali odpověď na hru Orlů. Až v samotném závěru poločasu začali hrát trochu aktivněji, což nedokázalo nic změnit na výhře domácích 48:36.

Po přestávce přišla herní nemohoucnost na obou stranách, hosté se však dokázali daleko rychleji oklepat. Navíc si musel začít dělat trenér Choleva starosti s fauly. Slezák, Bohačík a Kohout už měli po třech. Proto pustil do hry i zraněného Bratčenkova. Ten se očividně ze začátku trápil, ale s postupem času se i on dostal do tempa. Přesto se Levice přiblížily jen na šest bodů. Tentokrát Prostějov zachránil Roman Marko, který bezchybně proměnil trestné hody. Orli nakonec uhájili vedení 65:59.

„Třetí čtvrtina se nám moc nepovedla, polevili jsme. Naše řešení nebyly nejlepší. Ale povedlo se nám to přestát," stručně popsal Choleva.

Závěrečná část slibovala drama, což se projevovalo i v publiku, kde dokázali slovenští fanoušci vytvořit téměř domácí prostředí, ale i Hanáci hlasitě podporovali svůj tým. Problém s fauly se ještě prohloubil, neboť všichni tři jmenování dosáhli čtyř. Nakonec se vyfauloval jen Pavel Slezák.

Levičtí basketbalisté nedokázali využít situace. Navíc se probudil Dušan Pandula a pojistil tak výhru domácích na 86:74.

„Jednoduše bych řekl, že dnes byl prostějovský tým desetkrát agresivnější v útoku i v obraně a jasně ukázal, že si své druhé místo plně zaslouží. My jsme nezačali zle, ale celkově nám to naopak uškodilo. Gratuluji k vítězství, byli prostě agresivnější. Ubránili nás a sebrali nám sebevědomí. Máme nad čím přemýšlet a myslím si, že to bude velmi dlouhá série," uvedl po utkání Meleščenko.

„My jsme rádi, že vedeme 1:0. Byl to trošku zvláštní zápas, nevěděli jsme přesně, co od toho čekat. Levice jsme sice dvakrát letos potkali, ale pak se nám ztratily z očí. Naštěstí jsme to dnes zvládli i přes ne zcela povedený začátek. Potom jsme si ale vzpomněli na naši hru. Kamil Švrdlík nám dodával sílu a sebevědomí. Začali jsme dobře bránit. Zvládli jsme to. Nyní si musíme odpočinout a připravit se na horkou půdu do Levic," nastínil Zbyněk Choleva své bezprostřední plá­ny.

Prostějov – Levice 86:74 (30:16, 48:36, 65:59)

Nejvíce bodů: Švrdlík 19, Marko 16, Pandula 14, Bohačík 12, Kohout 10 – Nuhanovič 23, Brandon Fields 19, Kemp 13. Rozhodčí: Hruša, Kučera, Kapl. Fauly: 26:24. Trestné hody: 28/19 – 35/26. Trojky: 7:4.