„Je to říjnový kůň," charakterizoval jej už dříve jeho trenér Stanislav Popelka. Znamená to, že nejlepší formu má jeho svěřenec právě na podzim. A jak se na svůj velký závod kůň připravoval? „Hodně důležité je, aby v září absolvoval v pořádku dostih a neodnesl si žádné zranění, a to se nám povedlo," pokračoval Stanislav Popelka.

Stane se, co se má stát

Smůlu měl ale Nikas v srpnu, kdy na pardubickém závodišti cválal v oranici. Z té se díky suchému počasí tak prášilo, že narazil jako do zdi do jiného koně, který v oranici upadl, a přes zvířený prach nebyl vidět. Naštěstí nakonec všechno dobře dopadlo a zářijová kvalifikace se obešla bez kolizí.

„Čtyři týdny před samotnou Velkou Pardubickou už jen dolaďujeme formu. Já věřím svému systému zatěžování koně před závodem a myslím si, že někdy je důležité zvíře nepřetěžovat a dopřát mu naopak dostatek odpočinku," řekl Stanislav Popelka.

On sám se snaží na nedělní závod moc nemyslet. „Pořád něco dělám, ale večer před spaním a ráno po probuzení samozřejmě směřují všechny moje myšlenky k dostihu," dodal trenér. Napětí se vystupňuje v okamžiku, kdy koně vystartují na samotný závod.

„Největší obavy mám vždycky z toho, aby se nikomu nic špatného nestalo," řekl Stanislav Popelka. A jeho odhad nedělního závodu? „Stane se, co se má stát," odpověděl.

Hvozdečtí Nikasovi věří

Majitel Nikase Petr Kupka se už závodu nemůže dočkat. „Těším se já i Nikas a všichni kolem něj," řekl. „Jsme rádi, že jsme znovu v Pardubicích, a pokusíme se tady obhájit loňské vítězství," doplnil. Současně také zdůraznil, že je potřeba brát závody jako sport. Každý chce vyhrát, a přitom se právě v dostizích může podle něj přihodit spousta nečekaných situací.

Dostihovým sportem žije nejen stáj Srdečko ve Hvozdu, kde Nikas trénuje, ale i zdejší obyvatelé obce.

„My pořádáme na nedělní Velkou Pardubickou autobusový zájezd. Jezdíme tak podpořit svěřence pana Popelky už osm let," řekl starosta Hvozdu Josef Šmíd. Je přesvědčený, že Nikas velký závod vyhraje.

„Vím, že záleží na štěstí, ale myslím si, že je připravený dobře. Loni zaběhl suverénně nejlepší čas, ten kůň na to prostě má. My mu věříme, i když víme, že stát se samozřejmě může cokoliv," zamyslel se. Hvozdečtí se nejen dostihů účastní, ale užijí si také sázení na favority. „Když sázíme na koně pana Popelky, většinou vyhrajeme," doplnil s úsměvem starosta.

Velká Pardubická je nejznámější dostihový závod u nás, který často sledují i ti, kdo se obvykle o koně nezajímají. Petr Uvízl z Prostějova je jedním z nich.

„Já dostihový sport sleduji prakticky jev říjnu kvůli Velké, ale o Nikasovi a jeho kariéře jsem slyšel. I o tom, že míval občas smůlu. A také o loňské dopingové aféře. Jsem přesvědčen, že v celé kauze figuroval kůň i lidé kolem něj nevinně. A právě proto mu přeji, aby tentokrát všechno dopadlo na výbornou," nechal se slyšet Prostějovan.

Nikas a Velká
Vloni Nikas Velkou Pardubickou vyhrál, ale prvenství mu bylo odebráno kvůli dopingu. Lidé kolem Nikase si stojí za názorem, že zakázané látky byly v zakoupeném krmivu a nebyly uvedeny v jeho složení. Celá tato kauza ještě není definitivně u konce.