Prostějov zvládl koncovky prvních dvou setů a vedl 2:0. Ve třetí sadě Olomouc dokázala snížit, ale ve čtvrté sadě už jasně dominovaly odpočatější hráčky Prostějova.

„Bylo to hodně náročné utkání a tři sety byly vyrovnané. Až ten poslední set byl jasnější v náš prospěch. Hrály proti sobě dvě nejlepší mužstva ligy a ta úroveň tomu odpovídala,“ vyzdvihl kvalitu prvního finále domácí trenér Čada.

Zatímco Prostějov měl před finále desetidenní pauzu, Olomouc do souboje naskočila prakticky rovnou z pětizápasového semifinále s Ostravou. A na začátku zápasu byla větší rozehranost olomouckých hráček znát.

Hráčky UP měly dlouho navrch a v prvním setu vedly už 18:12. Pak ale Prostějov dokázal stáhnout na 18:19 a první sada šla do koncovky za vyrovnaného stavu. V závěru prvního setu pak zaúřadovala Helena Horká, která třemi útoky v řadě zajistila Prostějovu vítězství 25:22.

Stejným výsledkem skončil i druhý set a s šancemi Olomouce to už vypadlo bledě. Ve třetí sadě se ale v koncovce přiklonilo štěstí k hostujícímu týmu. Při servisu Košické si olomoucké hráčky připsaly čtyři body v řadě a ujaly se klíčového vedení 22:18. Prostějov už tentokráte ztrátu nevymazal a utkání šlo do čtvrté sady.

V té už ale jasně dominoval Prostějov, který si hned na začátku vybudoval vedení 5:0, a celý set nakonec vyhrál 25:15.

„Ve třetí sadě Prostějov možná pod dojmem dosavadního vývoje trochu polevil a my toho využili, ale pak nám už asi došly síly po náročně semifinálové sérii proti Ostravě,“ všiml si trenér Olomouce Jiří Teplý.

Jeho družstvo mělo problémy především s Helenou Horkou, která uhrávala jeden bod za druhým. „Myslím, že to byl pěkný zápas, i když jsme prohráli. Podle mě rozhodla rozdílová hráčka dnešního zápasu Horká. Právě přes ni uhrával Prostějov rozhodující míče,“ věděl Teplý.

Ve středu bude finále pokračovat v Olomouci, kde Prostějov čeká náročnější úkol než doma. „V Olomouci pro nás bude důležité zvládnout přihrávku servisu. Pokud to zvládneme, vyhrajeme, pokud ne, bude to vyrovnané,“ má jasno prostějovský lodivod Miroslav Čada.

VK Prostějov – VK UP Olomouc 3:1 (25:22, 25:22, 22:25, 25:15)

Rozhodčí: Grabovský, Krtička. Čas: 102 minut. Diváci: 800. Stav série: 1:0.

Prostějov: Weissová, Emontsová, Trnková, Horká, Kossányiová, Herelová, libero Kovářová. Střídala: Nová. Trenér: Miroslav Čada.
Olomouc: Kubínová, Košická, Čutuková, Orvošová, Michalíková, Strušková, libero Sainová. Střídaly: Napolitano, Dedíková, Sajdová, Dudová. Trenér: Jiří Teplý.