Češi si v Prostějově prožili svoje tenisové Nagano, neméně příjemné jako před rokem v Praze.

Že ze srbského Bělehradu zamířila parta okolo Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka na Hanou nebyla žádná náhoda. Všichni členové vítězného týmu mají k prostějovskému tenisovému klubu blízko. Navíc se zde mohli konečně setkat s kapitánem Jaroslavem Navrátilem. Ten musel po sedmi letech práce na kapitánské lavičce kvůli plicní embolii finále vynechat. Od zaskakujícího kapitána Vladimíra Šafaříka ale převzal malou repliku slavné salátové mísy. Velký pohár do Česka přiletí zhruba za měsíc.

„Jsem z toho velice dojatý a překvapený. Plný prostějovský centr je pro nás všechny obrovským oceněním. Loni to vítězství před domácím publikem pro nás bylo neskutečným zážitkem a s týmem jsme si řekli, že bychom se o to pokusili ještě jednou. Podařilo se nám ale to, co těžko někdo čekal, a myslím si, že jsme se všichni zapsali do historie," prohlásil Jaroslav Navrátil.

Nadšení ze spontánního přijetí byli i samotní hráči Berdych, Štěpánek ale i Lukáš Rosol s Janem Hájkem, kteří do finálové bitvy nakonec nezasáhli.

„Myslím si, že jsme si to užili všichni naplno. Pro nás je to takové malé Nagano. Když jsme vyhráli v Praze, tak jsme mohli hned slavit s našimi fanoušky. Takové přivítání je pro nás nádherné," rozplýval se hrdina Štěpánek, český specialista na rozhodující zápasy – vyhrál jich nejvíc v daviscupové historii.

„Já na statistiky moc nehraju, ale bilance je to příjemná," řekl Štěpánek, který v neděli v pátém zápase smetl z kurtu Srba Dušana Lajoviče.

Tolik lidí? To je nádherné

Velký kus práce samozřejmě odvedl i Tomáš Berdych, který získal stejně jako Štěpánek jeden a půl bodu.

„Já myslím, že to doceníme až časem. V tenisu je úspěšných vrcholů více. Ovšem úspěch v Davisově poháru je na rozdíl od grandslamů odlišný, neboť jej člověk prožívá společně s týmem," prohlásil.

Tenisté se věrným fanouškům odvděčili slovy chvály.

„Je nádherné, že nás přišlo přivítat tolik lidí. Máme asi nejlepší fanoušky ze všech zemí, kde jsme zatím hráli. Patří jim obrovský dík," děkoval Berdych obecenstvu.

Samotní hráči přiznali, že oslavy přímo v Srbsku nebyly nijak bouřlivé. Po slavnostním banketu (kterého se mimochodem odmítl zúčastnit Novak Djokovič) se tým odebral na hotel.

„Oficiální večeře byla poměrně dlouhá. Kolem půlnoci jsme se sešli se všemi, kteří byli kolem týmu, a tam jsme si to v klidu oslavili," prozradil Berdych.

Příští rok zlatý hattrick?

Dvě tenisová Nagana už české tenisové legendy prožily, příští rok by se mohl završit zlatý hattrick. Otázkou však zůstává, zda bude dvojice B + Š pokračovat v reprezentaci.

„Teď mě čeká dovolená a to je asi tak jediné, o čem jsem ochoten se teď bavit a nad čím teď přemýšlet," řekl Berdych, se kterým jedním dechem souhlasil i Štěpánek.

Kapitán Jaroslav Navrátil je však optimistický.

„Motivace pro hráče bude rok od roku horší, ale po semifinále v Argentině jsme si řekli, že na první kolo se sejdeme všichni. A já doufám, že to tak dopadne," přeje si český „kápo", jak jej přezdívají samotní tenisté.

Konec předčasným spekulacím, teď už skutečně přišel ten pravý čas na zaslouženou dovolenou. A kam se dvě největší hvězdy podívají?

Zatímco Radek Štěpánek bude pár dní relaxovat na Floridě, tak Tomáš Berdych si užije v doprovodu přítelkyně Ester Sátorové na exotickém Mauriciu a trénovat začne až 5. prosince.