Obě soupeřky začaly zápas přesvědčivou hrou na servisu, až v pátém gemu se Kvitová dostala ke dvěma brejkbolům, které však promarnila. O chvíli později měla možnost na zisk servisu Kvitové pro změnu Ósakaová, ale neuspěla.

Za stavu 3:3 se propracovala česká tenistka dokonce ke trojici možností získat podání japonské hráčky, nakonec však turnajová čtyřka z krizové situace unikla. Rodačku z Bílovce nezdar nijak nepoznamenal a při vlastním servisu hladce srovnala na 4:4.

Petra Kvitová na tenisovém Australian Open
Kvitová je bojovnice. Fandí jí v mincovně i v nemocnici

Byla to Petra Kvitová, kdo musel jako první odvracet konec setu. A ten skutečně nedopustila. Za stavu 40:15 pro Japonku předvedly obě hráčky pro diváky famózní výměnu, kterou i s pomocí pásky zakončila ve svůj prospěch česká hráčka, nakonec však celou hru získala přece jen její jednadvacetiletá sokyně.

Ve zkrácené hře jen dva body

Drama tak mohlo pokračovat a navrch v něm měla v příštích minutách Japonka. Dostala se dokonce ke dvěma setbolům, přičemž při tom druhém, kdy míček spadl z rakety Ósakaové jen těsně mimo kurt, si Kvitová viditelně oddechla. Nekompromisní ranou do odkrytého kurtu pak Češka poslala první set do zkrácené hry. V ní však Kvitová uhrála pouze dva body.

Martina Navrátilová
Navrátilová: Kvitová musí ve finále Australian Open zaútočit první

V úvodu druhého setu měla Kvitová šestou a sedmou šanci k brejku, napošesté se kýžený výsledek ještě nedostavil, ale o chvilku později už osmadvacetiletá tenistka zatínala ruku v pěst na znamení úspěchu.

Vzápětí však zabodovala Ósakaová, při druhém brejkbolu byla tentokrát páska na její straně a bylo to 2:1 pro Kvitovou, která v Melbourne usilovala o svůj třetí grandslamový titul v kariéře.

Ten se jí však postupně vzdaloval čím dál tím víc. Hráčka na druhé straně sítě totiž otočila z 0:2 na 3:2, když pátou hru na returnu zvládla bez ztráty jediného fiftýnu, a navíc šla na podání. Při něm sice ztrácela, ale Kvitová i nevynucenými chybami přišla o čtvrtý gem za sebou.

Šňůru rodačce z Osaky se podařilo dvojnásobné wimbledonské vítězce přestřihnout až vzápětí a snížila na 3:4. V následující hře se však nedostala ani k brejkbolu a musela za stavu 3:5 odvracet finálovou porážku.

Petra Kvitová na tenisovém Australian Open
V bublině najde zabijácký instinkt, spřádá trenér Kvitové plány před finále

Jenže znovu byla proti české hráčce páska, následoval míček mířící mimo kurt, po něm hned další a tři mečboly pro Japonku. Ten první se Kvitové povedlo odvrátit dobře umístěnou ranou do odkryté části hrací plochy a druhý a třetí soupeřka zahodila sama. Česká hráčka si pak dokázala pomoct i jistým servisem a udržela se ve hře.

Tři setboly

Byla před ní však nutnost okrást Ósakaovou o podání. Servírující tenistka ale tíhu okamžiku nezvládla, vyrobila i dvojchybu a Kvitová srovnala na 5:5.

Proti Japonce se vzápětí postavilo i jestřábí oko, které rozhodlo o velmi těsném autu. Ani  Kvitová se ale nevyvarovala nepřesných úderů, musela odvracet další brejkbol, pak jí ale opět zafungoval servis a po takřka pětiminutovém gemu měla jistotu minimálně druhého tie breaku.

Toho však nebylo potřeba. Kvitová si vypracovala tři setboly a hned první dvojchybou Japonky využila.

Japonská tenistka Naomi Ósakaová
Před rokem byla v osmé desítce, teď čeká Osákaovou boj o post světové jedničky

Ósakaová se však dokázala v úvodu třetí sady zvednout, k čemuž jí pomohla dvojchyba Kvitové ve druhém gemu, kterou se japonská tenistka dostala do vedení 2:1 a brejk v příštích okamžicích potvrdila.

Získat zpět ho mohla Kvitová v šesté hře, dostala se k brejkbolu, ale její soupeřka vzápětí vytáhla dvakrát za sebou efektivní servis, k čemuž přidala přesný úder z forhendu a bylo to 2:4 z pohledu české tenistky. Mohlo být ale daleko hůř. V sedmém gemu prohrávala Kvitová při svém servisu 0:40, pak se ale rozpomněla, jak umí podávat, a hru otočila.

Pořád však měla mladší z obou hráček výhodu brejku. Tu si udržela i nadále a Kvitová musela znovu při vlastním servisu odvracet konec zápasu.

Nová světová jednička

To se povedlo a Ósakaová stejně jako ve druhé sadě šla na podání, které jí mohlo přinést turnajový titul a místo na pomyslném trůně pro světovou jedničku.

A na ten nakonec opravdu usedla. Znovu si vypracovala tři mečboly, a byť při prvním zaváhala, po druhém už Kvitová míček vyhodila mimo kurt.  

Ósakaová tak získala svůj druhý grandslamový titul a stala se novou světovou jedničkou.

Karolína Plíšková
Plíšková není z prohry naštvaná, má za sebou nejlepší start roku