Celý třídenní blok dráhových závodů na dráze byl na brněnském velodromu zahájen ve čtvrtek závody v madisonu. Zde svoji skvělou letošní formu předvedli stříbrní medailisté z juniorského MS Radovan Štec a Matyáš Koblížek, kteří mezi juniory naprosto suverénně zvítězili. Další prostějovská dvojice startovala v kategorii mužů. René Smékal a Radek Vlček (věkem ještě junior) obsadili velmi dobré 5. místo.

Petr Krejčí (vpravo)
Jestřábům vysvětlení Benátek nestačí! Krejčí přišel o pět zubů

Závody na brněnském velodromu pokračovaly v pátek tradiční Přilbou Moravy, která se letos jela jako omnium. Také v pátek si nejlépe počínali junioři, kteří v omniu brali double. Vítězem se stal Matyáš Koblížek a Radovan Štec se tentokrát musel v dresu mistra světa spokojit s druhým místem. Mezi muži si v silné mezinárodní konkurenci skvěle vedl René Smékal, který skvělým výkonem v závěrečné bodovačce vystoupal na 8. místo a byl tak nejlepším českým zástupcem v závodě. Pro mladší kategorie byl v pátečním programu vypsán bodovací závod a zde se blýskla Patricie Müllerová, která v kategorii kadetek vybojovala stříbrný pódiový stupeň.

Na sobotu se závodníci přesunuli na domácí prostějovský velodrom, který hostil MČR v madisonu pro všechny věkové kategorie a muži si ještě rozdělili medaile ve scratchi. Prostějováci také v tomto dílu mistrovských závodů rozšířili již tak velmi bohatou sbírku letošních mistrovských medailí. Pro titul mistrů České republiky si s drtivou převahou přijeli Matyáš Koblížek a Radovan Štec mezi juniory. Zlato vybojovala také Patricie Müllerová, která vytvořila dvojici s Beatou Hermanovou ze Sportkomplexu Břeclav. V kategorii mužů si pro stříbrné medaile v madisonu přijela dvojice René Smékal-Radek Vlček a bronz přidal Filip Řeha ze závodu ve scratchi.

Olomoucko nestačilo na Děčín. Ilustrační foto
V Olomoucku panuje zklamání. Tým těsně padl a ještě přišel o Haladu

„Junioři Koblížek a Štec si i po náročné sezóně drží skvělou formu a vyhráli v průběhu tří dnů vše. Dobrou formu si do podzimu také podržela i Patricie Müllerová. Rozhodně se neztratil Radek Vlček, který byť coby junior už startoval za muže a v dospělé konkurenci předvedl výkony, které jsou dobrým příslibem. Na mládežníky nyní čeká zasloužené volno. Potom se pustíme do přípravy na zimní závody a příští sezónu, kde nás bude čekat obhajoba letošních skvělých výsledků“ Říká trenér Martin Cetkovský.

V belgických Flandrech také proběhl letošní vrchol silniční sezóny a i zde měl prostějovský tým zastoupení. Do výběru národní reprezentace byli vybráni juniorka Gabriela Bártová a v kategorii mužů U23 Daniel Babor. Oba si svoji nominaci vybojovali díky zisku titulů národních šampiónů ve svých kategoriích. Oba své závody ve Flandrech zvládli v rámci svých možností na daném profilu. Gabriela Bártová svůj závod dokončila na 72. místě a Daniel Babor projel cílovou páskou na světovém šampionátu ve druhé stovce.

„Oba naši závodníci si pro nominaci přijeli díky výsledkům na domácím šampionátu. Závod ve Flandrech byl přeci jen v terénu, který pro byl pro oba svým profilem hraniční. Vzhledem nabitému programu, kdy se všechny světové a evropské šampionáty na dráze i silnici shlukly kvůli pandemii termínově v jednom období, bylo to pro oba velmi náročné. Myslím, že za daných okolností odvedli maximu. Dan si doma ani moc neodpočinul. V tuto chvíli již cestuje do Švýcarska na elitní dráhovou Evropu, na kterou hned navazuje také dráhové mistrovství světa ve francouzském Roubaix,“ dodává sportovní ředitel týmu Michal Mráček