„Když jsem je viděl, tak jsem si říkal, kéž bys mohl být mladý jako oni," smál se Jágr a pak už vážněji dodal: „Čas se nedá zastavit a člověk musí brát věci, jaké jsou. Pokud je zde šance předat zkušenosti, které jsem nabral během let mé sportovní kariéry, tak to rad udělám. I když tenis a hokej jsou dva rozdílné sporty, myslím si, že jakýkoliv sport má společné znaky. Nepotřebuješ jen talent, ale i tvrdou práci, píli a vůli něčeho dosáhnout. To je důležité i v životě."

Vytížení

Jaromír Jágr je zrovna v plné přípravě na nadcházející sezonu, kterou odehraje v dresu ďáblů z New Jersey, ale na prostějovské mistrovství si vyčlenil čas ve svém kalendáři.

„Já a Prostějov spolupracujeme dlouhých šestnáct let. Na této akci jsem jen díky přemlouvání pana Černoška. Po návratu do České republiky jsem se rozhodl věnovat většinu času tréninku na Kladně. Musím se připravit na sezonu, protože bude možná moje poslední. Nerad bych udělal nějakou ostudu nebo nehrál podle svých představ. Předešlý ročník se protáhl kvůli výluce a během krátkého období jsme odehráli osmačtyřicet zápasů a k tomu další dva měsíce play off. Nadcházející sezona začne naopak o něco dříve, kvůli olympijské přestávce. Trénink startuje o čtrnáct dnů dřív, takže krátká doba na přípravu mne trochu vystrašila," přiznal hokejový útočník.

Jaromír Jágr má ještě problém s rozdílným časovým pásmem v České republice: „Ještě jsem se úplně nesžil s časovým posunem, takže chodím spát v jedenáct večer a stávám o půl šesté. Musím říct, že mám víc síly, než když jsem chodil spát po druhé ráno."

Ani pro tak ostříleného hokejistu, jakým Jágr bezesporu je, není jednoduché vrátit se zpět do tréninkového rytmu.

„Vždycky je psychicky těžké se opětovně zapojit do tréninku, ale už jsem začal. Výhodou je, že můžu chodit na led kdykoliv. Začal jsem s A – mužstvem a někdy zajdu na led i s ostatními mladšími týmy. Sem tam si trénuju i v noci, když je volný led," prozradil Jágr.

„Musím mít správný tréninkový mix. Dokonce i běhám, nemám to rád, ale je to pro hokej nejlepší. Sice trpí kolena, alespoň u těch těžších typů, jako jsem já, ale zase se zapojí celé tělo i břišní svaly," vysvětloval Jágr a rovnou řekl, jak odpočívá: „Regenerovat můžu, když spím, v noci. Po některých trénincích stačí dvacet, třicet minut odpočinku, víc ne."

K svačině bábovku

Nejlepší český hokejista se příliš netrápí ani životosprávou.

„Bylo by to nádherné, kdybych měl výživu jako Djokovič, ale myslím si, že by to mé tělo nevydrželo. Já jsem nikdy nebral žádné vitamíny nebo doplňky stravy. Pil jsem vždy kolu a k svačině jsem měl bábovku, k snídani bábovku. Jedl jsem knedlíky a nikdy jsem s tím neměl problém. Nemusím mít stoprocentní dietu, stačí se jen omezit a hned to poznám. Jakákoliv změna k lepšímu se na mém těle rychle projeví," říká Jágr.

Pro nadcházející sezonu má česká osmašedesátka jasný cíl. „Chci být zdravý a odehrát ji, jak nejlíp umím, proto se tak připravuji. Zkušenosti a talent dnes už nestačí. Na rekordy nemyslím, ale vnímám, že je mohu dosáhnout. Pokud se budu cítit dobře, tak to přijde, jinak ne," uvedl Jaromír Jágr.

Kladno a extraliga

Slavný hokejista je také většinovým majitelem klubu Rytíři Kladno, ve kterém se tak aktivně angažuje.

„Kladno je už na tolik zajeté, že už není potřeba do něj moc zasahovat. Vedení je kvalitní, trenéři vědí, co mají dělat a hráče máme velmi zkušené. Samozřejmě budu součástí tréninku a i já se zde budu připravovat na další sezonu," prozradil Jágr, ale zároveň přiznal, jak je těžké starat se o hokejový klub: „Hokej je černá díra, jak říká Mirek Černošek. Sehnat sponzory je někdy až nemožné. Díkybohu za hráče, kteří se vracejí z NHL a snaží se pomoci klubům, ve kterých vyrůstali. To je jediná šance jak kluby zachránit. Hlavně ta generace, která udělala českému hokeji jméno ve světě, pomalu odchází. Nyní už není jednoduché najít si v NHL práci."

Legendární pravé křídlo si všímá i změn pravidel pro českou extraligu. Například povinnost klubů angažovat mladší hráče: „Vnímám, že nastala změna a musí nastupovat mladší hráči. Vše má své plusy i mínusy. Na jednu stranu je to nespravedlivé pro hráče starší generace, kteří musí uživit rodinu. Hokejista, který je relativně horší má přednost v sestavě, protože je mladý. Nemyslím si, že je to ideální. S námi se také nikdo nemazlil. Já jsem byl opět let mladší než ti kluci dnes a v patnácti jsem se několikrát po tréninku rozbrečel, ale posílilo mě to. Naše generace chtěla být nejlepší, stále dosahovat něčeho vyššího. Dnes se kluci dostanou do extraligy jen díky věku. Nemyslím si, že je to úplně správné. Mladé generaci chybí i trochu pokory a úcty ke starším hráčům. Na druhou stranu chápu, že mladí musejí hrát, ale i my jsme si museli své místo v kádru tvrdě vybojovat a jen nás to posílilo," myslí si Jágr.

Láska k tenisu

Jágrova přítomnost v Prostějově také nebyla náhodná. Kromě jeho úzké spolupráce s agenturou TK Plus jej s místním regionem spojuje i láska k bílému sportu.

„Tenis byl vždycky doplňkovým sportem pro hokejisty. Je v něm ta výbušnost a rychlost. Člověk tím získá dobrou kondici, říká Jágr a rovnou prozradil svá tenisová nej: „Nejoblíbenější povrch je ten nejpomalejší, takže asi antuka. Nejlepší úder je backhand. Letos jsem ale ještě na tenisovém kurtu nebyl. V loni jsem na něm strávil spoustu času. Trénoval jsem i s těžkou vestou, což jsem dělal na tenise a docela mi to vyhovovalo. Když jsem si to sundal, tak jsem byl lepší tenista," smál se ďábel Jágr.