Hanácký klub se sice omluvil za chování svého hráče, zároveň ale odmítl, že by se jednalo o inzultaci a s ukončením zápasu nesouhlasí.

Olomoucko tak vyzvalo Českou basketbalovou federaci, aby se druhé utkání čtvrtfinále opakovalo.

„Tato situace měla být, dle našeho přesvědčení, dořešena vyloučením hráče Čohadareviče a asi i jeho následným trestem zastavení činnosti, ale ne ukončením zápasu. Jsme přesvědčeni, že se utkání mělo dohrát,“ stojí v prohlášení klubu, pod kterým je podepsán i sportovní ředitel Michal Pekárek.

Podle něj je nyní míč na straně šéfa Kooperativa NBL, kterému už Olomoucko zaslalo žádost k opakování zápasu.

Je však otázkou, kdy by se případné utkání znovu hrálo. Už v neděli je totiž na programu třetí zápas série v Prostějově.

„To musí rozhodnout šéf NBL, v jakém termínu by se ten zápas odehrál. Zápasy v Prostějově se určitě odehrají v normálním termínu,“ podotkl Pekárek.

Případné opakování by se ale logicky nelíbilo Opavě, která by přišla o vedení 2:0 na zápasy.

„Je velká pravděpodobnost, že se utkání bude opakovat. Tím se dostáváme do velké nevýhody,“ obává se manažer BK Opava Dušan Štěnička.

„Nic jsme neudělali a budeme trpět,“ přidává jasný pohled na případné opakování duelu i kouč Opavy Petr Czudek.

Ilustrační foto
Kam o víkendu? Na Zlatou vařečku, pohádkový zámek či africké tržiště

INZULTACE NEBO FILMOVÁNÍ?

Celý incident se odehrál během druhé čtvrtiny druhého čtvrtfinále v Opavě. Běžela 18. minuta a Opava vedla o šest bodů. Při útočné akci Opavy byl Čohadarevičovi odpískaný faul za zákrok pod košem, načež se srbský hráč obořil na rozhodčího Hrušu údajně se slovy „Fuck you“.

Sudí na to reagoval technickou chybou a vyloučením srbského pivota.

Poté pokračovaly diskuze s rozhodčím Hrušou a následně se do dění zapojil i druhý sudí Kučera. Když mu Čohadarevič z minimální blízkosti rázně sděloval svůj pohled na věc, došlo k inkriminovanému kontaktu hlavou, který byl však podle dostupných záběrů jen minimální. Přesto se rozhodčí Kučera s bolestivou grimasou skácel k zemi.

Podle vyjádření Olomoucka šlo o teatrální reakci.

„Rozhodčí Stanislav Kučera, i když nebyl vůbec přímo účasten odpískání hráčova úmyslného faulu a následné technické chyby, přiběhl přímo do cesty našemu hráči a čekal na okamžik, kdy bude mít příležitost realizovat svůj teatrální pád,“ zlobí se představitelé hanáckého klubu.

Po krátké poradě se trojice rozhodčích rozhodla utkání ukončit. Výsledek 40:34, za kterého zápas ukončen, zůstal platný a Opava se v té chvíli ujala v sérii vedení 2:0 na zápasy. Ani Slezané ale nebyli z ukončení zápasu nadšení.

„Degraduje to celou sérii. Osobně bych zápas neukončil. Stačilo vyloučit hráče,“ myslel si hráč Opavy Filip Zbránek.

Podobně to vidí Michal Pekárek.

„V žádném případě nemělo být utkání ukončeno, protože k žádné inzultaci, což jednoznačně prokazují dostupné záznamy, nedošlo,“ zlobí se Olomoucko, které se zároveň podivuje nad chováním sudího Stanislava Kučery.

„Nebyl to jeho první kontroverzní moment. Rozhodčí by měli utkání řídit, usměrňovat a jejich cílem by mělo být, aby se zápas dohrál, to vše v duchu fair play,“ uvedl klub.

Fotbalisté Prostějova (v modrém) doma porazili Uničov 2:0.
Umělecký dojem Uničova nestačil. Derby vyhrál produktivní Prostějov

OMLUVA ZA ČOHADAREVIČE

Olomoucko ale zároveň nehodlá nijak zlehčovat chování srbského hráče ve svých službách.

„Darko Čohadarevič bude potrestaný podle disciplinárního řádu a my to bereme jako hrubé porušení smlouvy. Podle toho se jako klub zachováme,“ naznačil Pekárek.

Za chování se srbského hráče se bezprostředně po utkání omlouval i jeho krajan, trenér Olomoucka Predrag Benáček.

„Tohle k basketbalu a sportu vůbec nepatří. Omlouvám se soupeři, fanouškům. Jsem z toho smutný. Nechápu, proč to Darko udělal, v civilu je to klidný kluk,“ divil se devětapadesátiletý trenér Hanáků.

Hráč Olomoucka Darko Čohadarevič (vpravo) ve druhém čtvrtfinále v Opavě
VIDEO: Skandál v play-off. Hráč Olomoucka složil sudího hlavičkou