Už start Prostějovanů do utkání byl lepší než v předchozích zápasech. Vedli 3:1 i 4:2 a když chytl Hrubý Audimu sedmičku, šli domácí šňůrou tří gólů do vedení 9:6. Když pak trefil Valach ze sedmičky jen tyč kuřimské branky, vyrovnal Vojtěch Kopřiva na 10:10. Následně srovnávali Kuřimští jednogólová vedení Prostějova až do stavu 14:14, ale závěr první části hry patřil opět domácím házenkářům. Juráček dal na 16:14 a Jurečka vteřinu před koncem prvního poločasu ještě z těžkého úhlu na 17:15.

Domácí gólman Hrubý předvedl v první třicetiminutovce několik velmi kvalitních zákroků a ve druhé části hry ještě přidával. Svůj osmnáctý gól dal Prostějov až ve čtvrté minutě druhého poločasu a hosté svůj šestnáctý dokonce ještě o pět minut později! To už vedli domácí 21:16, ale Kuřimští se ještě nevzdávali. Když hráli v početní převaze o dva hráče, dokázali srovnat na 22:22. Trenér Zedníček si vzal oddechový čas, ale hosté pak ještě vedli 22:23 i 23:24. Svými góly to zvrátili Kozlovský a Valach a když Hrubý nedovolil v jasné šanci skórovat Audymu, přidali Burget a Šestořád na 27:24. Protože potom Prostějovští ztratili míč v rozehrávce, snížil ještě Mylbachr manko Kuřimských na dvougólové, ale poslední dva střelecké úspěchy patřily domácím házenkářům. Šerstořád trefil po trháku a následně ještě Kozlovský na konečných 29:25.

„Po sérii neúspěšných výsledků jsme se už museli chytnout. S dobrou hráčskou účastí jsme solidně potrénovali a měl jsem i pocit dobrého přístupu všech hráčů k tréninku," mohl říci úvodem trenér Prostějova Josef Zedníček. „Dnes se hrálo co jsme si řekli, v prvním poločase to bylo dobré, dali jsme hodně gólů. Ve druhém poločase už hráli hosté na Kosinu osobku, naši hráči byli často vylučováni a tak jsme se už prosazovali obtížněji. Chyběla už plynulost, ale i tak jsme se dostali až do pětigólového náskoku. V rozmezí 39. až 50. minuty jsme ale dali jen jednu branku a dostali osm! Nakonec jsme už hodně potřebného vítězství dosáhli a myslím, že zaslouženě. Držel nás brankář Hrubý, hráli jsme dobře v obraně, bylo tam dost kombinace a vcelku se dařila i střelba. Velmi dobrý zápas odehráli zejména Kozlovský se Šestořádem. Udělali jsme konečně důležitý krok a věřím, že se hráčům vrátí sebevědomí. Věřím také, že nám při naší marodce pomůže následující dvoutýdenní přestávka v soutěži. Michal Jurík přijel k dnešnímu utkání ne zcela zdráv obětavě z Brna, Kozlovský dohrával s namoženým kolenem a Šestořád podobně. Dále chyběli Tomáš Jurík, Gazdík, Bečička a Münster," spočítal trenér Zedníček ještě léčící se hráče.

TJ Sokol II Prostějov - SK Kuřim 29:25 (17:15)

Rozhodčí: Divácký a Dalajka. Vyloučení: 9 – 7. ŽK: 3 – 2. ČK: 56. Kosina – 34. Fikeis, 37. Pišťák. 7m hody: 3/2 – 3/1. Diváků: 90.

TJ Sokol II Prostějov: Hrubý, Mach – Kozlovský 7, Burget 2, Michal Jurík 1, Nevrlý, Juráček 2, Jurečka 3, Ordelt, Šestořád 5, Mikulka, Valach 2, Raška, Kosina 7. Trenér: Josef Zedníček.

SK Kuřim: Schwarzer, Paraska – Pišťák 1, Jan Kopřiva 2, Šubík, Marek, Dlapa 2, Mylbachr 4, Audy 3, Kudla 6, Fikeis 2, Vojtěch Kopřiva 5.

Kostelci vystřelil výhru Jurka

Kostelečtí zahrávali tři rychlé sedmimetrové hody, Grulich z nich trefoval na 1:0, 4:2 i na 6:2. Vedení si domácí házenkáři udržovali, bylo i pětigólové 9:4, ale hostující brankář Stoklasa pak zářil, dobře si počínali i jeho spoluhráči v obranné činnosti a na domácí desátý gól tak museli čekat diváci dlouho. Varha zachraňoval v domácí brance často také a když vychytal před přestávkou Živčice, stačil ještě Grulich z trháku stanovit poločasový stav 10:7. Vůbec se nepodobal házenkářskému, gólů bylo jako šafránu.

Druhou část duelu vyhráli hosté o dvě branky, ale dva body brali nakonec přece jen zaslouženě kostelečtí házenkáři. Zpočátku se vyvíjel druhý poločas pro Kostelecké v poklidu, neustále vedli a nezdálo se, že by mohlo dojít k nějakému dramatickému závěru. Konečně se začalo střelecky dařit i zkušenému Varhalíkovi, dal na 16:13, a v domácí brance vystřídal úspěšného Varhu Navrátil. Hned vystřihl také perfektní zákrok, ale když snížil Matušík na 16:15, hrozil nečekaný zvrat. Varhalík se trefil podruhé na 17:15, Matušík však zařídil srovnání 19:19 a do konce utkání chyběly dvě minuty. Marek Grepl dal na 20:19 a hosté si vybrali oddechový čas. Mělo se hrát ještě 62 vteřin a když pak srovnal Petr Kříbala na 20:20, měli Kostelečtí na vítězný gól ještě půl minuty. Devět vteřin před koncem střetnutí rozhodčí hru přerušili a domácí kouč Jurík si vzal oddechový čas. Jeho svěřenci pak rychle rozehráli útočnou akci a Jurka vystřelil důležité body oba.

„Závěrečné drama jsme způsobili nekázní my," měl po ukončeném duelu pravdu kostelecký trenér Alois Jurík. „Od začátku utkání jsme dobře hlídali oporu hostí Matušíka, neprosadil se. Ve druhé části hry to už tak dobře nefungovalo, na spojce se už dařilo Honzovi Smékalovi méně, Matušík se chytil. Jako spojka se mně neprosadil ani Marek Grepl a s jednou spojkou, Davidem Ševčíkem, se hraje špatně. A dnes se navíc nějak nepotkal s formou Milan Varhalík, který obvykle tu naši muziku dobře tvrdí. Bývá tvůrcem hry, uvolňuje spojky, křídla i pivota a také góly dává. Dnes se mu nedařilo ani střelecky, dvě branky z osmi pokusů. A byly také uspěchané přihrávky i technické chyby. Bylo mně ho upřímně líto, sám byl z toho nešťastný. Ubíjely nás příčné přihrávky ze spojky do křídla, z kterého jsme dostávali góly. O síle Michala Jurky na pivotu soupeř věděl a přihrávkám k jeho rukám pečlivě čelil. Ale Martin Grulich, klobouk dolů, odvedl i dnes veliký výkon, kdyby měl 180 centimetrů, byl by dnes jistě v pražské Dukle nebo v Karviné… Nakonec to dnes kluci dotáhli zvýšenou vůlí do šťastného konce, v tabulce máme ale stále jeden mínusový bod," připomněl trenér Alois Jurík.

TJ Sokol Kostelec na Hané – TJ Sokol Velké Meziříčí 21:20 (10:7)

Rozhodčí: Divácký a Šohaj. Vyloučení: 3 – 5. ŽK: 3 – 3. 7m hody: 4/4 - 2/2. Diváků: 100.

TJ Sokol Kostelec na Hané: Varha, Navrátil – Smékal 2, Grulich 7, Jurka 2, Rikan 1, Ševčík 6, Marek Grepl 1, Chalupecký, Palička, Jan Grepl, Hochvald, Varhalík 2, Říčař. Trenér: Alois Jurík.

TJ Sokol Velké Meziříčí: Stoklasa, Kotík – Živčic 1, Pavel Kříbala, Kubiš, Trojan 1, Necid 2, Petr Kříbala 2, Juránek, Fischer 3, Kaštan 4, Matušík 4, Bezděk 3. Trenér: Ladislav Šídlo.

O následujícím víkendu mají druholigoví házenkáři volno, o druhém listopadovém víkendu se budou hrát utkání Sokolnice – TJ Sokol II Prostějov a Kuřim – TJ Sokol Kostelec na Hané.

Autor: VLASTIMIL KADLEC

TABULKA

Tabulka