To před utkání patřilo Prostějovu, ale Kostelec na něj mohl dosáhnout v případě, že by svému regionálnímu rivalovi oplatil domácí porážku z podzimu 30:34 i s úroky, tedy ho porazil větším rozdílem než o čtyři branky.

Tyto důvody zaplnily halu RG a ZŠ města Prostějova diváky, kteří se rozhodně nenudili, už jenom kvůli čtyřem červeným kartám, jež podtrhovaly vyhecovanost sobotního souboje.

Skóre zápasu otevřeli domácí, následně vedli také 2:1, ale potom se čekalo na další gól několik minut. Upozorňovali na sebe brankáři Hrubý i hostující Zacpal a několika střelám hráčů obou celků chyběla přesnost.

Potom přišly chvíle Kostelce, Vasyliev srovnal na 2:2 a po vtipné Varhalíkově přihrávce Jurkovi dostal Hrubý gól na 2:3. To bylo ale poprvé a naposledy, kdy byli hosté ve vedení.

Černíček ze sedmičky srovnal na 3:3 a následně hosté srovnávali jednobranková vedení domácích až do stavu 7:7.

Potom šel Prostějov do čtyřbrankového trháku, který mu zajistil Kosina. Dva zásahy Vasylieva ale znamenaly snížení na 14:12. Kosina upravil dvěma góly na 16:12 a o přestávce měli svěřenci Josefa Zedníčka náskok tří gólů – 17:14.

Po změně stran patřil první potlesk diváků domácímu brankáři Hrubému, když vystřihl výborný zákrok po střele Vasylieva a Černíček mohl naproti zavěsit na 18:14. Kostelec se ještě několikrát dostal na dohled při ztrátě dvou gólů a za stavu 25:23 poslal Rikan dobrou přihrávkou Tomáše Grulicha do trháku a domácí vedli už jen o jediný zásah.

Trenér Zedníček si vyžádal oddechový čas, ale jeho svěřencům se pak znovu střelba nedařila a Tomáš Grulich srovnal na 25:25. Domácímu kouči se podařilo vytáhnout z rukávu eso v podobě svého už jen někdy a chvílemi hrajícího asistenta Svatopluka Ordelta a ten zvýšil na 26:25. Následovala Černíčkova trefa ze „sedmičky" i další gól Kosiny po kostelecké chybě v rozehrávce.

Domácí vedli 28:25 a došlo ke konfliktu, po kterém museli předčasně skončit Kozlovský a Vasyliev, kteří následovali už vyloučeného Jurečku z úvodu druhého poločasu.

Před závěrem zápasu nuceně dohrál i Jurka, jehož ruce po přerušení hry razantně odstrčily Šestořáda po jeho předchozím faulu. To už byli Prostějovští po druhé Ordeltově trefě z úhlu ve vedení 32:28 a o konečnou pouze dvougólovou prohru Kostelce se potom stačili ještě postarat Marek Grepl a Smékal.

„Byl to samozřejmě vyhrocený zápas, chvílemi nechyběly v zápalu bojů o míč ruce v obličejích a následné emoce, ale za to jsme si mohli sami, a to všichni zúčastnění," soudil objektivně po ukončeném derby předchozí dění na hrací ploše hrající kostelecký trenér Milan Varhalík.

„V některých okamžicích se to nezvládalo oboustranně psychicky, ale bylo to zbytečné. Zápas jsme si prohráli sami a nad rozlitým mlékem plakat nebudeme. Po srovnání na 25:25 jsme dovolili prostějovským hráčům znovu se vrátit do hry, podzimní prohru jsme jim neoplatili a v konečné tabulce budeme čtvrtí, nebo pátí," mávl Milan Varhalík rukou na znamení, že o moc nejde.

„Na jaře jsme se v porovnání s podzimem podstatně zlepšili a vybojovali dobré zápasy, i s nejlepšími v soutěži. Děkujeme všem fanouškům za podporu v sezoně," nezapomněl ještě Varhalík.

„Bylo to zajímavé utkání," zamýšlel se trenér prostějovského Sokola II Josef Zedníček.

„Předpovídal jsem, že pokud budou hrát hosté chytře a hru zpomalovat, tak zvítězí. Pokud budou chtít s našimi mladíky běhat, prohrají. Nějak tak to nakonec i bylo. Bečička moc hrát nemohl, má před operací a Kozlovský s Kosinou hráli se svými kotníky se sebezapřením. Přesto jsme zvítězili a vážím si výkonů všech," ocenil Zedníček.

I ten se rozhovořil o některých vypjatějších momentech.

„K těm čtyřem červeným kartám bych chtěl říct, že to vše bylo zbytečné. Od těch hráčů, ale i od rozhodčích. Nehrozily žádné bitky, jednalo se o pouhé rozmíšky, jak v případě Davida Jurečky, tak při extempore mezi Jirkou Kozlovským a Toljou Vasylievem. A Michal Jurka? Trochu strčil v zápalu do Šestořáda. Sudí se asi obávali nějakého vyhroceného konfliktu a jednali," vypočítával prostějovský trenér.

„S výkonem i s nasazením našich kluků jsem spokojen, držel nás brankář Hrubý, dobře jsme hráli v obraně a splnili jsme i naši střeleckou normu. Chodili jsme do kombinací, počínali jsme si dobře i z taktického pohledu. Milana Varhalíka jsme úspěšně hlídali, takže dohrávka do pivota u Kostelce vázla. Mají velmi kvalitní tým a o to je naše vítězství cennější. Udělali jsme dobrou tečku za sezonou, konečné třetí místo v druholigové tabulce je pro nás bonbónkem," usmíval se Josef Zedníček.

TJ Sokol II Prostějov – TJ Sokol Kostelec na Hané 32:30 (17:14)

Rozhodčí: Šohaj a Videcký. 7m hody: 7/7 – 11/10. Vyloučení: 9 – 7. ŽK: 2 – 3. ČK: 40. Jurečka, 52. Kozlovský – 52. Vasyliev, 59. Jurka. Diváků: 140.

Prostějov: Hrubý, Mach – Černíček 12, Kozlovský 1, Burget, Tomáš Jurík 1, Jurečka 3, Bečička, Ordelt 2, Šestořád, Gazdík 4, Valach 1, Kosina 8. Trenér: Josef Zedníček.

Kostelec na Hané: Zacpal, Varha – Vasyliev 10, Smékal 2, Tomáš Grulich 6, Jurka 2, Rikan 2, Ševčík, Vymětal 4, Marek Grepl 2, Palička, Jan Grepl, Varhalík 2, Říčař. Trenéři: Milan Varhalík a Alois Jurík.

Vlastimil Kadlec, Martin Dostál