Sobotní semifinále přineslo za sychravého počasí skvělou bitvu mezi Zdeňkem Kolářem a Jonášem Forejtkem. Zisk první sady šel na konto devatenáctiletého Forejtka, který se nakonec po výsledku 7:6 a 6:3 mohl radovat ze svého dalšího finále na podniku Trofej solidarity a naděje ČTS.

Naopak Kolář na titul na české půdě čeká dál. „Zakleté situace mě provázejí i na okruhu ATP. Člověk se snaží, ale i když odehraje dobrý zápas, tak to stejně nevyjde. Nějak se mi to nemůže sejít, aby mi vyšel celý týden a turnaj dopadl až do konce pro mě,“ vykládal zklamaný Kolář, který po výborném výkonu končí v semifinále.

V neděli se skvěle hrajícího Forejtka pokusí zastavit osmnáctiletý hráč prostějovského klubu Jiří Lehečka, který si na centru pod zataženou střechou poradil se Slovákem Lukášem Kleinem 6:4, 5:7 a 6:2.

VIDMANOVA Z KVALIFIKACE DO FINÁLE

Spanilá cesta sedmnáctileté Darji Vidmanové se protáhla až do finále. Vysoká tenistka měla v sobotu nejvíc starostí s odřeným kolenem v závěru první sady, jinak ale zápas proti Veronice Vlkovské kontrolovala.

„Spadla jsem při dobíhání kraťasu. Ale nebolelo mě to, ani neomezovalo,“ říkala tenistka s ruskými kořeny. Vlkovskou porazila po přesvědčivě dvakrát 6:2.

„Na prostějovském centru jsem hrála poprvé. Spíš je to halový kurt, takže jsem nebyla v těchto podmínkách rozehraná. Daša trefovala míče líp. Škoda, že jsem to nezvládla, ale turnaj budu hodnotit pozitivně,“ prozradila dvaadvacetiletá Vlkovská, který se pohybuje v žebříčku WTA na pomezí první a druhé tisícovky. V Prostějově ale získala skalpy Nikoly Bartůňkové, Terezy Smitkové nebo Nikoly Tomanové.

Do kvalifikace musela také Vidmanova. Rodačka z Moskvy, která reprezentuje Česko, protáhla svoji vítěznou šňůru a vybojovala si účast v zápase o titul, který bude od 10 hodin vysílat sportovní kanál České televize.

„Asi budu trošku nervózní. To se mi na začátcích zápasů stává běžně, ale pak jak se dostanu do zápasu, tak už na okolnosti nemyslím,“ říká hráčka I. ČLTK Praha.

Proti ní nastoupí Krejčíková, které se nadmíru daří. Vyhrála i turnaj této kategorie ve Starých Splavech a díky semifinálové výhře na Hané nad Miriam Kolodziejovou prodloužila svoji vítěznou šňůru už na 13 utkání.

Moravia Open, Prostějov:

Semifinále mužů: Forejtek – Kolář 7:6 (7), 6:3, Lehečka – Klein (SR) 6:4, 5:7, 6:2.

Semifinále žen: Vidmanova – Vlkovská 6:2, 6:2, Krejčíková – Kolodziejová 6:3, 7:5.

Nedělní program:

Kurt 1, 10.00: Vidmanova – Krejčíková, následuje Forejtek – Lehečka.