Rozhodnutí Mezinárodního arbitrážního soudu v Lausanne pro devětadvacetiletou zlatou a stříbrnou medailistku ze světového šampionátu ve fourcrossu a držitelku dvou bronzů na MS v bikrosu znamená prakticky konec kariéry.

Samo rozhodnutí je přitom velmi sporné. Rodačka z Tištína měla po loňském mistrovství světa horských hol ve švýcarském Champéry pozitivní test na látku clenbuterol.

Rozhodnutí mezinárodní sportovní arbitráže ale předcházel omilostňují verdikt disciplinární komise Českého svazu cyklistiky, který Janu Horákovou začátkem letošního roku zbavil obvinění. Proti tomuto rozhodnutí se však odvolala mezinárodní cyklistická unie UCI a nejvyšší sportovní soud v Lausanne ji vyhověl.

„Z toho, co se děje, jsem neuvěřitelně zklamaná a v šoku. Nemůžu tomu stále uvěřit a považuji to za svoji životní křivdu," napsala Horáková ve svém vyjádření. Sama trvá na tom, že clenbuterol se do jejího těla nedostal vědomě.

„Jediným možným vysvětlením, jak se tato látka mohla dostat do mého těla, je z kontaminované stravy. Což se v dnešní době stává, jak je patrno z jiných podobných případů," uvedla Horáková.

„V cyklistických disciplínách jako je bikros a fourcross, kterým se Jana Horáková věnuje, nemá užívání clenbuterolu prakticky žádný význam, což bylo potvrzeno i vyjádřením sportovních lékařů, které Jana Horáková při své obhajobě předložila," přidává se Petr Šrámek, šéf oddílu SKC Prostějov, jehož je Horáková členem.

„Navíc četnost antidopingových kontrol, které Jana absolvovala, zejména ta z 27. srpna 2011 na dráhovém MČR, těsně před odjezdem na závody do Švýcarska, kde jí byla látka zjištěna, jasně prokazují, že tuto látku neužívala.

Nepoužívání clenbuterolu potvrdila i analýza vzorku vlasu, kterou Jana podstoupila a kterou při své obhajobě rovněž uplatnila před jednáním disciplinární komise, a které toto zohlednila při omilostňujícím verdiktu," vysvětluje Šrámek.

Clenbuterol se totiž běžně vyskytuje v mase, mléce nebo jiných živočišných produktech. U Horáková byla navíc objevena stopa na hranici měřitelnosti.

„V poslední době se objevila celá řada případů, kdy došlo u sportovců ke zjištění clenbuterolu. Prokázalo se, že tuto látku je možno získat nevědomě konzumací potravin, což bylo rovněž před jednáním disciplinární komise doloženo. Jako příklad uveďme zjištění clenbuterolu u více než stovky mladých fotbalistů na MS U17 v Mexiku," říká na obhajobu své svěřenky Petr Šrámek.

Podle něj je Jana Horáková přesným opakem sportovce inklinujícího k zakázaným látkám.

„Svým přístupem ke sportu, k životosprávě i morálně volními vlastnostmi byla a stále je velkým vzorem pro naše ostatní mladé sportovce. Absolvovali jsme společně řadu výcvikových táborů, závodů, lékařských prohlídek a nikdy jsme nebyli svědky užití nepovolených látek. Dokonce i povolené podpůrné prostředky, které měla od klubu k dispozici, užívala minimálně a neměla je nikdy v oblibě," dodává šéf prostějovského klubu s tím, že s verdiktem Mezinárodní sportovní arbitráže nemůže souhlasit.