Zatímco v předchozích třech sezonách se to povedlo vždy jen jednomu jejich protivníkovi, letos si o evropský klubový trůn zahrají hned dva – Dinamo Kazaň, na které narazily Hanačky v základní skupině a na domácí palubovce je dokázaly porazit, a Fenerbahce Istanbul. Turecký tým vyřadil české šampionky v 1. kole play off.

Prostějov do Ligy mistryň vstoupil na divokou kartu v roce 2008 a tehdy narazil v základní skupině na hvězdné Dinamo Moskva. To pak prohrálo až ve finále s Volley Bergamo.

O rok později se v závěrečném souboji opět představil tým, na nějž narazily Prostějovanky v základní skupině, v té době naprosto suverénní Fenerbahce Istanbul.

Oba zmíněné velkokluby spojovala osobnost Jěkateriny Gamove, jedné z nejlepších volejbalistek světa. Na triumf však nedosáhla ani s Fenerbahce, přemožitelem Turkyň bylo opět italské Bergamo.

V minulé sezoně si ve finále, znovu neúspěšně, zahrála ázerbájdžánská Rabita Baku, která na své cestě do Final four byla Prostějovem málem vyřazena. Češky velkého favorita doma senzačně porazily 3:2 a Baku muselo rozhodnout až v odvetě a zlatém setu.

Letos se o celkové vítězství navíc popere i hráčka, která sezonu odstartovala na Hané.

Ve Final four se totiž představí i francouzské Cannes, kam přestoupila Tina Lipicer-Samec.

Čtvrtým do party bude další dobrý známý – Villa Cortese. Prostějov tak může těšit alespoň fakt, že tři oddíly z hvězdného kvarteta už dokázal porazit a zatím nevyzrál pouze na Fenerbahce.

Závěrečný turnaj se uskuteční 24. a 25. března, pořadatel zatím nebyl určen.