Nejdůležitější zprávy ale jsou, že tenista Tomáš Berdych je zcela fit a těší se na antukové turnaje. „Už loni jsem měl antukovou sezonu výbornou a budu se snažit na to navázat," prohlásil Berdych, který se po nadcházejícím turnaji v Monte Carlu představí ještě v Barceloně, Madridu a Římě. Pak už bude šestého hráče světa čekat grandslamová Paříž.

Jak se vám líbí nová prostějovská hala? Chystáte se její povrch případně otestovat?Tenista Tomáš Berdych se zúčastnil slavnostního otevření nové tenisové haly v Prostějově

Jsem překvapený a můžu jenom říct, že hala je krásná. Nějaké testování asi nebude v nejbližším plánu, protože se teď poohlížím po úplně jiném povrchu (usmívá se). Až bude třeba v létě možnost a budu se připravovat do Ameriky, tak to určitě vyzkouším, když tady bude volno. Jen podle pohledu to vypadá, že ten povrch je úplně stejný, jaký by měl být v Americe.

Kvůli zranění jste necestoval na daviscupové střetnutí do Kazachstánu. Je už všechno v pořádku?

Mělo by to být všechno v pohodě. Já jsem už od neděle v Monte Carlu, kde jsem se připravoval, a teď už jsem si jenom odskočil na tuhletu příležitost a zase se dnes (v pátek, pozn. red.) vracím. Tělo si odpočinulo, dalo se do pořádku a já doufám, že to zase nějakou dobu vydrží.

V přípravě všechno probíhalo podle plánu?

Šlo to dobře, protože ani na začátku mě neobtěžovalo nic, co mě trápilo, když jsem odlétal z Ameriky. Bylo důležité, že jsem se do toho mohl naplno vrátit a věnovat se přípravě. My jsme jeli do Monte Carla, jak už jsem říkal, v neděli, protože počasí je tam lepší a ty podmínky se jen tak něčím nedají nahradit. Zvládli jsme udělat všechno, co jsme si naplánovali a co jsme chtěli. Teď mě ještě do startu turnaje čekají další dva dny a já myslím, že všechno jde, tak jak má.

Počasí vám nezkřížilo plány?

Akorát jedno odpoledne nás zaskočil déšť, ale byla to jenom přeháňka a dalo se hrát dál. Jinak je tam počasí krásné, každý den sluníčko a teplota kolem dvaceti stupňů.

Těšíte se na antukovou sezonu?

Ano, já jsem poslední antukový turnaj hrál v Paříži a poslední antuková akce pro mě bylo semifinále Davis Cupu v Argentině. Na antuku mám z poslední doby samé dobré vzpomínky a já doufám, že se mi na to podaří navázat. Start antukové sezony je rozhodně příjemná změna a těším se.

V Monte Carlu budete obhajovat loňskou semifinálovou účast. Patří podnik Rolex Masters mezi vaše nejoblíbenější?

Turnaj v Monte Carlu, kterým to celé začíná, je jeden z těch nejvýše postavených, co se oblíbenosti týká. Je to i díky tomu místu, kde se turnaj koná, a celé té organizaci. Když tohle člověk zažil, tak by si z toho ostatní turnaje mohly brát příklad.

Vrcholem antukové sezony je Roland Garros. Budete chtít formu načasovat právě na pařížský grandslam?

Teď jsme na samotném začátku antukové sezony, ale nechci říkat, že Monte Carlo je nějaký turnaj na rozehrání. Je to velká akce a velký turnaj a i na něm se samozřejmě budu snažit předvést co nejlepší výkon. Ale to nejlepší by samozřejmě mělo být až v té Paříži. Ale já už loni jsem měl antukovou sezonu výbornou, takže to beru jako celek a budu se snažit na to navázat.

Ještě na skok k Davis Cupu. Jste rád, že budete hrát v semifinále doma s Argentinou a nemusíte cestovat do Francie?

Určitě. Já jsem víc napjatě nesledoval snad žádný jiný zápas než ten poslední rozhodující mezi Argentinou a Francií. Asi jsem to snad nikdy nikomu víc nepřál než právě Argentinci Berlocqovi (usmívá se). Bylo to i kvůli českým divákům. Loni jsme vyhráli Davis Cup a jediná možnost, vidět nás, poslední vítěze, bude možná jenom tahle. Já jsem rád, že to tak dopadlo a lidi budou moct znovu přijít, užít si to a v uvozovkách zavzpomínat na to, co s námi zažili v listopadu. Doufám, že to bude zase úspěšné a aspoň to finále zopakujeme.