„Našim cílem by dneska už nemělo být hlídat si třetí místo. Musíme mířit vysoko a dostat se před Děčín a paradoxně i přes Nymburk," plánuje si Lukáš Palyza.

Lukáši, minule vás Děčín porazil střelou v poslední vteřině. Chtěli jste mu to ve středu vrátit?

Porážka je dávno zapomenuta. Sezona je strašně dlouhá, je to čtyřicet zápasů. Samozřejmě nás mrzí, to co se minule stalo, ale je to pryč. Ve středu jsme odehráli famózní první poločas. Ten druhý, bych řekl nic moc. Ztratili jsme dvacetibodové vedení a dali jsme Děčínu dobrý pocit z toho konce zápasu. Samozřejmě si musíme vážit výhry. Děčín je tým, kterému to letos hodně jde.

Porazili jste lídra NBL, jak důležitá ta výhra vlastně je?

Pro nás to byl jeden z posledních kroků, jak náš mančaft nastartovat k tomu, abychom do konce základní části předběhli Děčín. To jsme splnili, ale máme ještě spoustu zápasů před sebou, takže musíme krotit euforii.

Říkáte dlouhých čtyřicet zápasů, ale nyní máte už šňůru deseti výher v řadě a před ní to bylo osm vítězství za sebou. Vypadá to tak, že si tým skvěle sedl.

Ano, sedl. Samozřejmě moc tomu pomůže to, že tým je složený jen z českých hráčů. Máme jen jednoho Američana, který je do party úplně bezproblémový, což tomu hodně pomůže. Jsem jedině rád, že Prostějov pokračuje v úspěšných výsledcích i tuto sezonu. Našim cílem by dneska už nemělo být hlídat si třetí místo. Musíme mířit vysoko a dostat se před Děčín a paradoxně i přes Nymburk. Ten má před sebou ještě zápas v Děčíně. Uvidíme, jak se to vyvrbí.

Zpět k zápasu. Děčín ve čtvrté čtvrtině začal dotahovat váš náskok. Byla z vaší strany větší nervozita, právě s ohledem na koncovku minulého zápasu?

To si nemyslím. Z naší strany přišlo jednoznačné polevení. Obrana nebyla tak dobrá. Hořeli jsme na obranném doskoku, což by se nám nemělo stát. Víme, že Děčín se prezentuje takovou hrou, že když jim nevyjde útok, tak čtyři hráči doskakují. To si musíme pohlídat. Měli jsme sice ten náskok a mohli jsme si to dovolit, ale takové momenty by nás v Děčíně stály výhru. Nebyl to strach z koncovek Děčína, ale bylo tam polevení a vyčerpání ze zápasu.

Vy jste dal třiatřicet bodů, před tím si třicet čtyři připsal Pavel Slezák v Ústí. Máte vypsané nějaké prémie na body nad třicet?

Nemáme, to je prostě výsledek naši hry. Máme trenéra, který má rád ofenzivní hru, a proto jsou v tomto mančaftu ofenzivní hráči. Je potřeba taky zdůraznit, že jsme zápas vyhráli také obranou. Udržet Děčín pod sedmdesáti body je super výsledek. Jednou to jde mně, jednou Pavlovi a potom zase někomu jinému. To je obrovský bonus našeho týmu. O to těžší to s námi soupeři mají, protože neví na koho se zaměřit.

Když jsme u útoku. Prostějov je obrovsky silný ve střelbě trojek. Je to hlavní pilíř vaší hry?

Máme spoustu dobrých trojkařů, jako Čenda Tomanec, Pavel Slezák, Peťa Dokoupil. I naši rozehrávači mají velice slušné trojky. Pokud tam ta pozice je, tak to samozřejmě zvedáme. Basketbal je dneska strašně rychlý a v zápasech, jaký jsme odehráli s Děčínem, není moc možností najíždět přes dva pivoty pod koš. Než zakončit vysokým obloukem přes dva hráče, tak klidná trojka z dálky je lehčí střelou. Máme to tam, ale jsme tým, který se umí přizpůsobit. Umíme najet a umíme to dát pivotovi pod koš.

Ve středu bylo v Prostějově téměř tisíc diváků. Jak jste si užil tu atmosféru.

Fantastická atmosféra. Hraje se vždycky moc dobře, když lidi přijdou. Minulou sezonu jsem strávil v Německu a tam je to standard, minimálně tři a půl tisíce diváků. To člověka žene. Také proto je Děčín v domácím prostředí tak silný. Tam mají vždycky plnou halu. My jsme rádi, že přišli naši fanoušci. Byli našim šestým hráčem.