Zatím nejhezčí utkání turnaje odehráli Adam Pavlásek a Španěl Munar. Utkání plné dlouhých výměn v první sadě dospělo do tiebreaku, přestože v něm Pavlásek měl dvakrát výhodu brejku. V tiebreaku to byla dlouho vyrovnaná přetahovaná a až do stavu 6:6 si oba tenisté drželi servis. Pak ale Munar po dlouhé výměně chyboval a Pavlásek následně první sadu ukončil.

Pavlásek: Kámen úrazu byl můj servis

Pro Pavláska to byl v Prostějově třetí vyhraný tiebreak v řadě.

„Bylo to celý zápas nahoru dolů. Jednou jsem táhl já, jednou on. Kámen úrazu byl můj servis. Nedokážu si udržet konstantní úroveň podání a to mě hodně sráží. Hrál jsem hodně přes druhý servis, což je svazující. A speciálně s Munarem, který vůbec nekazil,“ konstatoval Pavlásek.

Úvod druhého setu se Pavláskovi nepovedl a Munar vedl už 5:1. Poté Španěl lehce polevil a Pavlásek, který je v žebříčku o třicet míst níž, snížil na 4:5. Závěr si ale Munar pohlídal a utkání šlo do třetího setu.

V něm Pavlásek za stavu 3:2 prolomil soupeři podání, ale utkání nakonec doservírovat nedokázal.

„Za stavu 30:30 jsem do toho na servisu šel, ale bohužel jsem zkazil. Pak za stavu 5:4, kdy to bylo po třiceti, jsem udělal špatné rozhodnutí,“ litoval klíčových momentů ve třetí sadě Pavlásek.

Ten v koncovce nabídl Munarovi dva brejkboly a Španěl šel do vedení 6:5. Získaný brejk 155. tenista světa potvrdil čistou hrou a pro Pavláska turnaj skončil.

„V poslední době jsem otočil hodně zápasů, které jsem mohl prohrát. Tak tady mi to ta karma vrátila,“ smutnil po téměř tříhodinové bitvě Pavlásek.

Veselý: Výkon byl příšerný

Ani obhájce titulu Jiří Veselý bilanci českých tenistů nevylepšil. Turnajová pětka sice v úvodní hře prvního setu vzala Švédu Ymerovi podání, ale poté se Veselý začal trápit a první set ztratil v poměru 2:6.

„Výkon byl příšerný. Hrál jsem bez jakéhokoli konceptu,“ zlobil se sám na sebe Veselý.

Ve druhém setu Veselý brzy získal brejk a po výsledku 6:3 srovnal na 1:1, ale ve třetí sadě pokračoval ze strany Veselého nevýrazný výkon. Ten nakonec korunoval v sedmé hře ztraceným podáním, které už si Veselý zpět vzít nedokázal.

Ani na prostějovském challengeru tak Jiří Veselý nezlomil letošní trápení.

„Hlava mi nešla a pak ani nohy. Soupeř byl na utkání dobře připravený. Měl jsem příšerné podání. Udělal jsem strašně moc dvojchyb. Když jsem nedal první servis, byl jsem nejistý, jestli tam ten druhý vůbec dostanu,“ okomentoval nepovedený zápas Veselý.

Zápasy druhého kola Moneta Czech Open 2018 v Prostějově (Václav Šafránek)
Konec s kanáry. Šafránek i Kolář ve druhém kole narazili

Středeční výsledky:
Dvouhry, 2. kolo: Melzer (Rak.) - Šafránek (ČR) 6:1, 6:0, Kolář (ČR) - Gaio (It.) 5:7, 0:6, Albot (8-Mold.) - Caruso (It.) 3:6, 5:7, Munar (Šp.) - Pavlásek (ČR) 6:7 (6), 6:4, 7:5, Veselý (5-ČR) - Ymer (Švéd.) 2:6, 6:3, 4:6, Pella (4-Arg.) - Domingues (Port.) 7:5, 6:3.

Čtyřhry: Albot, Bašić (Mold., Bosna) - M. Cuevas, P. Cuevas (Uru.) 3:6, 4:6, Blancaneaux, Hoang (Fra.) – Molčanov, Zelenay (3-Ukr., SR) 4:6, 6:3, 6:10, Karlovskiy, Olivo (Rus., Arg.) - Gengel, Kelovský (2-ČR) 6:2, 6:4.