Když Brenda a Linda Fruhvirtovy proměnily mečbol v rozhodující čtyřhře, strhla se na kurtu česká finálová radost. „Brenda na Hrad!“ vykřikl nadšený kapitán týmu dívek Tomáš Josefus.

„I když je Brenda o dva roky mladší, tak zatím vítězí s naprosto čistým štítem, jak ve dvouhře, tak ve čtyřhře. Za mě byla nejlepší na kurtu,“ chválil kapitán nejmladší z tria českých reprezentantek.

Semifinálová bitva s Kanadou začala pro domácí tým právě vítězstvím Brendy Fruhvirtové nad Kaylou Crossovou. Ve druhém singlu ovšem Nikola Bartůňková podlehla Victorii Mboko.

Porážku ovšem dlouho oplakávat nemusela, protože sestry Fruhvirtovy vybojovaly ve čtyřhře postup českého týmu do finále.

„Soupeřky jsou velice sehrané, my jsme se ségrou ale ještě sehranější. Bylo to super s ní hrát rozhodujícího debla. Bylo to těžké, ale o to víc je vítězství cennější,“ usmívala se Brenda Fruhvirtová.

Tým dívek dosud šampionátem procházel bez jediného zaškobrtnutí, až v páteční den se kapitán Josefus na lavičce pořádně zapotil. „Byl to pro nás zatím suverénně nejnáročnější den celého mistrovství. Poprvé se nám stalo, že jsme museli do čtyřhry za nerozhodnutého stavu. Soupeřky měly velkou kvalitu, ale o to jsem radši, že Brenda kolikrát dokázala pomoci starší sestře. Obě hrály jako tým a dokázaly to dotáhnout do vítězného konce,“ chválil Josefus sesterskou dvojici.

Zvyklá porážet starší

Čtrnáctiletá Linda Fruhvirtová je brána za jeden z největších českých tenisových talentů současnosti, jenže domácí tým na prostějovském šampionátu překvapivě táhne její o dva roky mladší sestra Brenda, o které se dosud příliš nemluvilo.

„Je to super, že vyhrávám. Hrát s o dva roky staršími je pro mě normální, protože už hrávám turnaje do osmnácti let,“ vyprávěla Brenda Fruhvirtová, která v Prostějově zvítězila ve všech zápasech bez ztráty jediného setu a soupeřkám s oblibou nadělovala kanáry.

Ten hlavní cíl ale mají česká děvčata ještě před sebou. „Postoupit do finále je super, ale náš cíl je vyhrát, takže nám ještě chybí jeden krok,“ řekla cílevědomá Brenda Fruhvirtová.

Ostatně, český tým si už před turnajem dával zlaté cíle. „Na začátku mistrovství jsem jednoznačně prohlásil, že za cíl máme to nejvyšší metu. Jdeme si za tím celou dobu a sobota nebude výjimkou. Popereme se o zlato,“ prohlásil kapitán Tomáš Josefus.

Jeho tým v sobotu od 10 hodin vyzve na kurtu 1 soupeřky z USA.

Chlapci budou hrát o bronz

Velkým zklamáním naopak skončilo semifinále pro české chlapce, kteří prohráli vyrovnanou bitvu s Francií.

„Věděli jsme, že Francouzi jsou výborní soupeři, ale prohrát oba singly po takovém boji ve třech setech, je hodně kruté,“ prohlásil kapitán Jiří Kulich.

Dobře rozehraný zápas totiž nedotáhl hráč prostějovského klubu Jakub Menšík a obrat se posléze nepovedl Vojtěchu Petrovi.

„Kluci hodně chtěli do finále, byla i forma a rozhodující čtyřhru jsme si mohli zasloužit. Zápasy měly kvalitu, nebylo to o tom, že bychom udělali něco špatně,“ uvažoval kapitán.

I pro české chlapce může prostějovský šampionát skončit parádním úspěchem a ziskem medaile.

„Hrát o třetí místo na mistrovství světa je velká motivace. My jsme byli jedni ze silných týmů a chtěli jsme se dostat do bojů o medaile. To platí i pro sobotu a my zkusíme o bronz zabojovat,“ dodal Jiří Kulich.

Družstvo českých chlapců se od 10 hodin na centrálním dvorci střetne s Chorvatskem.

Vstup do areálu TK Prostějov je zdarma.

Výsledky českých týmů

Chlapci:

ČR – Francie 1:2

Menšík – Debru 6:3, 5:7, 1:6, Petr – Ghibaudo 3:6, 6:1, 5:7, Menšík, Velík – Debru, Pires 6:2, 7:5.

Dívky:

ČR – Kanada 2:1

B. Fruhvirtová – Cross 6:3, 6:1, Bartůňková – Mboko 6:4, 3:6, 2:6, B. Fruhvirtová, L. Fruhvirtová – Cross, Mboko 7:6 (4), 6:3.