V úterý dojde na zajímavou konfrontaci. Českého zástupce v evropské soutěži vede Srb Ivica Mavrenski. Pokud pomineme nevraživost mezi srbským a chorvatským národem, pořád čeká Hanou pikantní válka. Bitva, která má mírného favorita – Mravence.

Výhodou Prostějova bude výborná znalost Záhřebu. Mavrenski na lavičce Vojvodiny Novi Sad poznal Chorvaty ve vzájemných zápasech Adriatické ligy, která sdružuje týmy bývalé Jugoslávie.

„V posledním ročníku Adriatické ligy jsme s Vojvodinou Novi Sad hráli dvě utkání proti tomuto celku a obě dvě jsme vyhráli, ale Novi Sad je jiný tým a Záhřeb je velice dobrý, nesmíme ho podcenit,“ říká rázně Mavrenski. „Mají hodně dobré hráče, velké zkušeností s Adriatickou ligou, která je na vysoké úrovni. Tři týmy z adriatické ligy hrají přeci Euroligu, takže jsou tam opravdu silné celky. Dvě utkání, která odehrajeme se Záhřebem, pro nás budou hodně těžká.“

Těžká práce Orly skutečně nemine. O tom svědčí i obezřetné prohlášení klubového bosse Milana Matzenauera. „Respektujeme sílu Záhřebu. Musím říct, že pro nás nebude katastrofou, pokud se nám nepodaří postoupit. Tím neříkám, že nemáme šance,“ uvedl diplomaticky předseda správní rady BK.

Tým trenéra Željka Pavličeviče tvoří převážně odchovanci. Z absolutní většiny pochází hráči z Chorvatska, pouze několik je z Bosny a Hercegoviny. Klub vyniká nejenom výsledky, ale i příkladnou péčí o mládež. Sdružuje přibližně 500 členů.

„Nikdy jsem vlastně kromě reprezentace neměl kontakt s evropskými týmy. Bude to pro mě nová věc. Co se týče samotného kvalifikačního kola proti KK Záhřeb, bude určitě těžké. Nicméně věřím, že se s tím popereme a úspěšně postoupíme,“ zamyslelo se křídlo Prostějova Jaroslav Prášil.

Jeho slova doplňuje spoluhráč Pavel Staněk: „Je to jeden z těch zápasů, kdy nemůžeme říct, že jestli náhodou prohrajeme, tak to zlepšíme v průběhu sezony. Je to zápas, kdy musíme hrát naplno od začátku do konce,“ podotýká. „Čím více se nám doma podaří uhrát plusové body, tím více to bude v náš prospěch na půdě soupeře. A naopak samozřejmě.“

Prostějov zahajuje dvojutkání v úterý v 18 hodin na vlastní palubovce. O výhodě či nevýhodě losu se mluvit příliš nedá. „Je to loterie. Když vyhrajeme, tak je všechno na nejlepší cestě k postupu, když prohrajeme, je to přesně naopak,“ pousmál se Mavrenski a vzápětí trochu šokoval svým vyjádřením o prioritách soutěží: „Pro mě je asi nejdůležitější národní liga, tedy Mattoni NBL, protože nám dává příležitost vypracovat si lepší pozici pro další ročník.“

Hlavní oporou Chorvatů je 217 centimetrů vysoký pivot Ante Tomič, který byl vyhlášen nejlepším mladým hráčem tamní ligy za minulou sezonu. Jeho průměr je 14,2 bodu na zápas, pochopitelně při své výšce vyniká hlavně na doskoku.

„Chci věřit, že budeme bojovat od první do poslední minuty a že na konci to bude v náš prospěch,“ přeje si Staněk za všechny Orly postup.