Bez Jana Močnika, Javonteho Douglase a Jureho Pelka nastoupili basketbalisté Olomoucka s cílem oplatit Ústí nad Labem těsnou porážku z úvodního souboje sezony.

Jenže absence zahraničních opor svěřence trenéra Predraga Benáčka vůbec neovlivnily. Hanácký celek ihned pod taktovkou Lukáše Palyzy spustil střelecký koncert.

„Byli jsme lepší na doskoku. Dařila se nám střelba za dva i tři body,“ chválil srbský kouč Benáček své svěřence.

Nezářil ovšem jen Palyza, autor 36 bodů. Po třech úspěšných trojkách si připsali talentovaní Adam Goga a František Váňa.

„Mladí hráči odehráli opravdu výborný zápas, s přehledem, bez nějaké paniky nebo trémy a dá se s nimi počítat do budoucna,“ liboval si Benáček. „Nehráli jen Američani a cizinci, je vidět, že i Češi umí hrát basket,“ pousmál se.

Benáčkův výběr si tak vylepšil pozici před blížícím se startem nadstavbové části. Naopak Ústí se momentálně těžce nedaří.

„Gratuluji nejen k výsledku, ale taky k předvedené hře, k nasazení, k přístupu hráčů, k tomu, že to zvládli bez tří hráčů základní rotace. My jsme byli trapní. Čekal jsem, že po ostudném zápase se Svitavami si kluci sednou na prdel, uvědomí si, že vše vychází z obrany a že budou makat a budou dřít. Nebylo tam ale nic,“ krčil rameny trenér Antonín Pištěcký.

V příští zápase se BK Olomoucko představí v Hradci Králové a základní část zakončí domácím soubojem proti Svitavám (sobota 2. února).

BK Olomoucko - Sluneta Ústí nad Labem 101:79 (22:16, 55:37, 79:54)

Body: Palyza 36, Váňa 18, Dunans 14, Goga 11, Mikulič 10, Sehnal 6, Klepač 3, Norwa 2, Sychra 1 - Šotnar 19, Wallace 13, Šteffel 11, Svejcar 10, Houška a Pecka po 9, Wisseh 6, Maděra 2. Trojky: 28/14 - 32/9. Trestné hody: 14/11 – 19/14. Doskoky: 48 - 36. Osobní chyby: 20 - 20.