Přestože se dvě minuty před závěrem hosté přiblížili na rozdíl dvou bodů (75:73), tak Tuři v kritický moment nezpanikařili, Puršl s Markem přidali další dva koše a Kovářova trojka byla razítkem na již sedmé svitavské vítězství v sezoně.

Vyrovnané poločasové skóre (36:36) zlomili domácí na svoji stranu šňúrou 13:0 za první tři minuty třetí čtvrtiny (!), Marko zvyšoval trojkou na 49:36 a vypadalo to, že Tuři pomalu, ale jistě zadupávající rivala do země. Tím spíše, že z pokračujícího náporu vytěžili vedení 60:45.

Rozhodnuto? Omyl. Jak se Turům povedl úvod třetí čtvrtky, tak podobně otevřello Olomoucko tu čtvrtou (2:10). A začalo hrozivě stahovat, Goga z trestných hodů na 73:70, Palyza trojkou dvě minuty před koncem na 75:73.

Basketbalisté Olomoucka (ve žlutém) porazili Hradec Králové
Olomoucko se o výhru nad posledním strachovalo až do konce

Že by Svitavští hazardovali s vítězstvím? Ale kdeže. Hned z dalšího útoku skóroval po sebevědomé individuální akci O'Brien, Tuři potom znovu získali míč a tentokrát se prosadil Puršl, aby zápas tzv. zavřel trojkou výborně hrající Kovář, který si vylepšil svoje kariérní střelecké maximum v nejvyšší soutěži.

Poslední dvě minuty domácí ovládli 10:3 a nenechali nikoho na pochybách o síle své vůle po úspěchu.

„Byl to velmi těžký zápas,“ potvrdil trenér Lubomír Růžička.

„Soupeř odehrál výbornou partii ve druhé čtvrtině, my jsme v šatně nabádali hráče k tomu, aby se zlepšili v rychlém protiútoku, ze kterého dali do poločasu jen pět bodů. PO přestávce jsme měli výborný nástup 13:0, tam byla skvělá energie, trochu jsme se uklidnili, ale myslím, že bychom měli ještě lépe kontrolovat vývoj utkání,“ říká svitavský kouč, který musel sledovat, kterak se zdánlivě bezpečný bodový odstup zase rozplývá.

„Hosté změnili obranu, to nás poněkud vykolejilo, ale pak jsme našli dobrý recept. Snažili jsme se dopravit míč do dolního postavení, kde musela přijít výpomoc, a pak jsme měli volné střely z obvodu, které Luboš Kovář ve druhém poločase proměňoval. Hrál se opravdu dobrý basket, díky vítězství se nám bude v nadcházející reprezentační pauze dobře pracovat,“ dodal trenér Růžička.

„Utkání jsme prohráli hlavně na začátku třetí čtvrtiny, kde jsme nechali soupeře, aby si udělal náskok. Sice jsme se potom dotáhli až na dva body, ale otočit výsledek se nám nepovedlo. Nevyvarovali jsme se chyb v obraně, které bych poznačil jako hloupé, navíc se jednalo o několikátý zápas, který jsme ztratili i vinou špatných trestných hodů,“ kroutil hlavou trenér Olomoucka Predrag Benáček nad osmi minutými šestkami v podání svých svěřenců.

Dekstone Tuři Svitavy – BK Olomoucko 85:76 (21:14, 36:36, 62:51)


Body: Kovář 21, O'Brien 20, Marko 12, Puršl 9, Slezák 8, Svoboda 4, Welsch 4, Aiken 4, Teplý 3 – Douglas 23, Dunans 18, Palyza 15, Goga 8, Norwa 4, Váňa 4, Pelko 2, Smith 2. Rozhodčí: Baloun, Záruba, Jeřáb. Fauly: 17:21. Trestné hody: 13/10 – 15/7. Trojky: 11:5. Doskoky: 38:35. Diváci: 435. Nejlepší hráč utkání: Kovář (Svitavy).