„Myslím si, že jsme se snažili, oproti předešlým zápasům je citelné zlepšení hlavně v obraně. Ale co nám stále chybí, je střelba. Nevím, jestli nás to moc svazuje, že na to myslíme, že musíme dát a střela pak není. Pardubice měly pět dvouciferných střelců, my jenom dva bodově aktivnější hráče," posteskl si lodivod Prostějova Zbyněk Choleva.

Pardubicím vyšel hned vstup do utkání. Zásluhou Autreyho a Nečase totiž rychle vedly o osm bodů. Tomanec s Palyzou však dokázaly své manko smazat ještě v první části. Marko pak dostal domácí do vedení a nakonec Orli zvítězili 21:18.

„Podařil se nám vstup do zápasu, kdy jsme rychle vedli 10:2. Pak domácí skvělým útočným doskokem a nesmírnou bojovností se vrátili do zápasu," popisoval začátek utkání trenér Pardubic Tomáš Bartošek.

Autrey hned na začátku druhé části srovnal na 21:21. Vzápětí šli hosté do vedení a zápas se strhl v přetahovanou o každý míč. Pardubice nakonec Prostějovu utekly až na rozdíl šesti bodů. Celý poločas pak vyhrály 38:34.

„Ve druhé čtvrtině se nám podařilo dát dvě trojky a další body, kdy jsme to otočili na svou stranu a to nám dodalo sebevědomí. Pomohlo nám, že domácí nedávali, protože to je jejich silná zbraň. Sice bojovali, doskakovali, ale nedávali jednoduché střely, což nás neustále drželo v plusu," pochvaloval si Tomáš Bartošek.

Hosté si ještě pět minut po změně stran drželi své vedení, ale poté zaúřadoval Roman Marko a srovnal na 45:45. Roseboro dokonce strhl vedení na stranu domácích, ale exprostějovský Švrdlík proti tomu zaprotestoval a znovu dostal do sedla Pardubice. S podporou Dušana Panduly stanovil stav po třiceti minutách na 59:50.

„Ve třetí čtvrtině měli domácí úsek, kdy se vzepjali, dali dvě trojky, ale naši zkušení hráči Radek Nečas a Kamil Švrdlík nás podrželi jak v obraně, tak v útoku," usmíval se kouč Bartošek.

„Zápas jsme prohráli na přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny, kdy jsme to chtěli víc otevřít, padli nám dvě trojky a počítali s tím, že obrana se více otevře a my se dostaneme k picku nebo nájezdu, ale bohužel jsme se k tomu neodvážili," krčil rameny Zbyněk Choleva.

Poslední desetiminutovka už nepřinesla žádný dramatický zvrat ve vývoji utkání. Pardubice si zkušeně došly pro důležité vítězství, na které jim jejich náskok bohatě stačil. Konečný výsledek 79:69, jen potrhuje střelecké trápení Orlů.

„Jsem hrdý na náš tým, jak to kluci zvládli, protože díky zraněním hrajeme v úzké rotaci, v podstatě v šesti hráčích," po zápase připomněl Tomáš Bartošek.

Naopak Zbyněk Choleva příliš spokojený nebyl: „Mrzí mě, že jsme více a aktivněji nehráli do koše, respekt byl zbytečný. V závěru chci poděkovat divákům za návštěvu, dnes byla díky oběma fandícím táborům skvělá atmosféra a tím je chci pozvat na další domácí utkání příští sobotu se Svitavami."

Ariete Prostějov BK JIP Pardubice 69:79 (21:18, 34:38, 50:59)

Hráč utkání: Radek Nečas (Par). Nejlepší střelci: Palyza 18, Roseboro 12, Tomanec a Marko 11 – Autrey 20, Švrdlík 18, Nečas 14. Rozhodčí: Matějek, Vondráček, Večeřa. Fauly: 23:23. Trestné hody: 15/21 – 12/18. Trojky: 2:5. Diváků: 680.