Brněnským hráčům po čtyřech měsících bez výplaty definitivně došla trpělivost. Na klub podají žalobu, tým se nejspíš rozprchne.

Už čtvrtým měsícem neviděli od svého zaměstnavatele na účtu ani korunu. Místo toho slyšeli jen tisíce slibů a planých slov. Tentokrát už však jejich pomyslný pohár trpělivosti definitivně přetekl. Po pondělní schůzce kapitána Štěpána Vrubla s vedením klubu se brněnští basketbalisté rozhodli, že své peníze budou vymáhat právní cestou. Mužskému profesionálnímu basketbalu v Brně tak pomalu ale jistě začíná zvonit umíráček.

„Od února to bylo pořád dokola. Pokaždé jsme slyšeli jen to, že máme týden počkat. Z pondělní schůzky jsem odešel za pět minut. Zas jen samý mlžení, zas nic konkrétního,“ řekl rozčarovaně reprezentační rozehrávač Vrubl, který jako kapitán jednal i za spoluhráče.

„Už na to nemám nervy. Kluci vyvolávaj a já jim nemám co říct. Dál už to nechci absolvovat,“ vysvětlil největší tahoun mužstva, který odchází do Prostějova.

Už dříve podal výpověď pivot Machač, který už si našel angažmá v Kolíně. Další odchody budou s největší pravděpodobností brzy následovat. „Co vím, tak by všichni chtěli zůstat. I mně se v Brně líbí, byla tu i dobrá parta. Ale vedení to nezvládá a byl bych sám proti sobě. Je to strašná škoda, že se to teď rozprchne,“ posteskl si například Michal Norwa. „Nabídky mám stejně jako každej. Zatím si je ale nechám pro sebe,“ dodal pivot, který před sezonou přišel do Brna ze Zlína.

O své peníze budou hráči bojovat společně. „Půjde to jak k arbitráži, tak k civilnímu soudu. Jednak hromadná žaloba na družsvto, možná i trestní oznámení. To ale už bude řešit právník,“ potvrdil Vrubl.

Předseda BC Brno Jiří Svoboda se Deníku Rovnost odmítl k celé věci vyjádřit s tím, že koncem měsíce uspořádá tiskovou konferenci. To samé slíbil od dubna už poněkolikáté. Tiskovka však zatím nebyla ani jedna.

„To jejich jednání je fakt strašný. Pořád jen hra o čas. Jiřího Svobody jsem se zeptal, zda si uvědomuje co nastane, když všichni odejdou. Na cizince nemají a Češi nebudou volní. Takže si tam asi budou nahrávat dva dorostenci,“ nastínil možný scénář Vrubl. Klub se přitom v polovině června přihlásil do příštího ročníku Mattoni NBL. O tom zda či s jakým mužstvem do něj nastoupí, se veřejnost nejspíš dozví až po slibované tiskové konferenci. Pokud tedy nějaká proběhne.

„Nerozumím tomu a je to pro mě obrovský zklamání. Myslím, že se s tím dalo něco dělat dřív. To ale nebyla naše kompetence. Nevím, jak to nazvat jinak, než selhání vedení,“ dodal Vrubl.