Možná poslední krok ze čtvrtfinále mají před sebou basketbalisté Prostějova. Pokud ve středu 7. května v 18.30 uspějí na palubovce Ostravy, mohou se radovat z postupu mezi čtveřici vyvolených. Orli vedou v sérii 2:1, když zvládli dramatický třetí zápas (83:77).

Jak moc poslední bitva ovlivní psychické rozpoložení?
„Hráčům jsem zvedal morálku. Měli svěšené hlavy, ale odehráli jsme dobrý zápas. První zápas jsme prohráli o třináct, teď o šest. Takže možná chybí malý kousek k tomu, abychom tady jednou konečně vyhráli,“ domnívá se kouč NH Ostrava František Rón.

Dostanou jeho svěřenci však vůbec další možnost na Hané? „Musíme se pokusit vyhrát doma. Prostějov je tak dobrý tým, že pokud hráči ztratí koncentraci nějakými myšlenkami na to, jak jedou do Prostějova, tak doma dostaneme o třicet a nazdar!“ varuje. „Ale hráli jsme tam dobře, i když jsme prohráli,“ opakuje větu svým ovečkám, jako náplast na bolístku z minulého boje.

Nejen díky přeběhlíkům Stuchlíkovi a Prášilovi se oba týmy perfektně znají, ale ani strategií se už oba trenéři jen těžko mohou nějak překvapit. „Play-off není o tom, jestli se známe či ne. Samozřejmě že se známe. Hráli jsme spolu sedmý zápas. Franta je v Ostravě čtyři roky. Jeho rukopis je tam znát. Já jsem tady druhý rok. Už to jsou jen kosmetické úpravy, které tam trenér vnáší. Je to o hráčích. O připravenosti, psychické odolnosti,“ uvědomuje si trenér Orlů Miroslav Marko.

Rozhodovat budou individuality. A těch se zdá, má Prostějov více. Či spíše většího formátu typu Amese nebo Savanoviče.

„Jak řekl kdysi Michael Jordan: Play-off rozděluje hráče na hráče basketbalu a hráče. To jste viděli ve třetím utkání,“ citoval Marko nejslavnějšího hráče basketbalu všech dob.

Emoce, v poměrně klidné čtvrtfinálové hladině, rozvířil svým způsobem originální, leč stupidní zákaz vstupu prostějovských fanoušků s bubny do ostravské haly. Údajně kvůli bezpečnosti a kapacitě.

To co namíchlo diváckou veřejnost, se zdá, nechává hráče klidné. Tvrdé souboje pod košem nechybí, stejně jako fair play.

Jsou tedy vzájemné duely vyhrocené? „Když jsou kluci na hřišti, chtějí bojovat o každý míč. Já jsem zažil hodně zápasů play-off a vůbec to nevybočuje z normálu. Zápas skončí a kluci nemají problém si podat ruce,“ myslí si Rón. „Je to vrchol sezony. Každý do toho dává všechno. Někteří hráči tam jdou přes zranění. To je asi největší problém. Není to jako v hokeji nebo ve fotbale Sparta – Slavie. Tohle je basketbal,“ ujišťuje Marko.