„V programu, který jsme si vytyčili v průběhu minulé sezony, co nejvíc a kvalitně pracovat s mladými členkami našeho klubu, pokračujeme," řekl na úvod jednání šéf VK Agel Prostějov Petr Chytil.

„Dalším úkolem byla stabilizace týmu. Výkony některých zahraničních hráček neodpovídaly našim představám a rozloučili jsme se s nimi. Došlo k obměnám, ale stále chyběla výrazná osobnost, vzor pro ostatní. Cíle v domácích soutěžích náš kolektiv ale naplnil, i v česko-slovenském poháru, jen na evropské scéně jsme měli být úspěšnější. V porovnání s předchozí sezonou to bylo poněkud slabší. V CEV Championns League žen 2013–2014 to bude z naší strany snad lepší," věří Petr Chytil.

Trenér prostějovských volejbalistek Miroslav Čada pak hovořil zejména o příštím složení týmu.

„Budeme mít v družstvu některé nové, ale i známé tváře. Přišla reprezentantka Holandska blokařka Kointa Stenberger, další blokařka Slovinka Soňa Borovičenko hrála za Athény. Další blokařka je ještě v jednání a stejně tak jedna smečařka. Nově jsme přijali smečařku Olgu Točko z Lotyšska, která už startovala v několika předních evropských klubech. Aby byl náš tým bojovnější a útočnější, cítili jsme, že jsou potřebné i některé další změny. Angažovali jsme Lucii Růžičkovou, která hrála za Prostějov už před pěti roky ještě jako Lucie Tereková, a z Přerova Barboru Gambovou. Na liberu nahradí Markétu Chlumskou Julie Jášová. Zůstávají Pavla Vincourová, Andrea Kossányiová, Kateřina Kočiová a Solange Soares. Realizační tým rozšiřujeme o kondiční trenérku Michaelu Jelínkovou a o Lukáše Mička, který bude statistikem a trenérem mládeže. Jako statistik působil u slovenské ženské reprezentace.

Přípravu zahájíme 5. srpna v prostějovských optimálních podmínkách, budou ji ale opět provázet problémy. Začátkem září bude probíhat evropský šampionát a některé hráčky nám tedy budou na trénincích chybět. Bude se s námi připravovat i mladá odchovankyně našeho klubu, Michaela Zatloukalová. Na podzim bychom pak měli absolvovat turnaje v Polsku, na Slovensku a v Itálii," hovořil také o letní přípravě trenér Miroslav Čada.

CEV Champions League žen zahájí Prostějovanky 23. října v Turecku zápasem s Eczacibasi Istanbul, 30. října budou hostit RC Cannes, 27. listopadu Schweriner SC, 4. prosince budou hrát ve Schwerineru, 11. prosince v Cannes a 17. prosince se v Prostějově představí Eczacibasi Istanbul. Skupin po čtyřech týmech je šest, z každé postoupí dál první dva celky a nejlepší z třetího místa, protože pořadatel finále už dál hrát nebude, mezi poslední čtyři týmy postoupí bez dalších bojů.

„Jsme v silné skupině D," pociťuje trenér Čada, „byly by i příhodnější, ale v takové konkurenci si těžko vyberete. Los je los, mohli jsme dopadnout lépe, ale i hůř. Cannes jsme už jednou porazili, a dokonce v jeho prostředí. S německým Schwerinem budeme také hodně bojovat. Ovšem, Eczacibasi Istanbul, to bude síla…," vidí Miroslav Čada.

Autor: Vlastimil Kadlec