Za pár dní bude nehodu řešit přestupková komise, do té doby potřebuje sražená žena sehnat svědky. „Podle předvolání k přestupkové komisi mě srazil někdo jiný než ten, který mi poskytoval pomoc," tvrdí.

Nepříjemný zážitek se jí stal 31. července kolem čtvrté hodiny odpoledne. Při cestě z Vrahovické ulice směrem do centra ji srazilo auto.

„Jela jsem k synovi na návštěvu a po cestě jsem se chtěla zastavit v obchodě. Když jsem míjela Českobratrskou, viděla jsem, že tam stojí auta, ale protože jsem byla na hlavní, vůbec mě nenapadlo, že by z toho směru na mě vyletělo auto. Najednou se ozvala strašná rána a já jsem byla na zemi," popsala nehodu, ze které si odnesla zranění lokte, zad a pohmožděniny.

Hned po nehodě k ní přiběhl muž z auta, které ji srazilo, a nabízel jí pomoc.

„Pomáhal mi zhruba šedesátiletý muž, který tvrdil, že seděl za volantem. Podle policejní zprávy mě však srazil čtyřiadvacetiletý muž. Já jsem ale nikoho takového neviděla a ani za mnou nepřišel, aby mi pomohl. Nevím, jestli v autě seděl, ale pokud ano, tak proč nevystoupil?" ptá se žena, která nyní hledá svědky nehody.

Přihlásí se slečna, která pomáhala sbírat věci?

„Policisté mi řekli, že si mám sehnat svědky. Jedna slečna mi pomáhala sbírat věci, které jsem měla v nosiči v tašce, a po nárazu se mi všude rozkutálely. Muž z auta ji však poslal pryč. Byla bych moc ráda, kdyby se ozvala," řekla žena, která má od nehody zdravotní potíže.

„Pořád mě bolí loket, mám v něm vodu a nemůžu se o něj opřít, musela jsem chodit na punkce. Také mě pořád bolí kyčel," vyjmenovala sražená žena, která doufá, že se u přestupkové komise vše vyřeší.

„Chci jenom dokázat pravdu, jak dovedou lidé lhát. Jde mi jen o princip," uzavřela seniorka.

Podle mluvčí prostějovské městské policie Jany Adámkové může policie případ klasifikovat buď jako přestupek, nebo trestný čin.

„Záleží na tom, jak vážné zranění žena utrpěla. Pokud není zranění závažné, je to přestupek proti občanskému soužití a viníkovi hrozí pokuta až dvacet tisíc korun. V opačném případě by se jednalo o trestný čin," vysvětlila.

Proč tam není cyklostezka?

Podle sražené cyklistky je hlavním problémem dopravy na Vrahovické ulici chybějící cyklostezka. „Nechápu, proč není na Vrahovické cyklostezka. Ta stezka na silnici, po které mohou jet cyklisté, je na nic. Proč je tam široký chodník, když je tam málo chodců, a cyklisté musí jezdit po silnici? Vždyť už se tam stalo tolik nehod cyklistů a několik z nich smrtelných. Co se ještě musí stát, aby tady cyklostezka vznikla?" zajímá sraženou ženu.

Lidé volají po cyklostezce na Vrahovické už řadu let. Až na malou výjimku před novou benzínkou však musí cyklisté jezdit v krajnici silnice za bílou čárou. Radnice zde plánovala vybudovat cyklostezku na chodníku, s tím však nesouhlasí Dopravní inspektorát Policie ČR. (ham)