„Hasiči zasahovali u patnácti událostí, kdy odstraňovali spadlé stromy z komunikací a železničních tratí. Nejvíce událostí řešili hasiči na Prostějovsku. Nikdo nebyl zraněn," uvedla mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková.

Vítr kácel stromy a lámal větve zejména u města Konice a v okolí Protivanova, což jsou kopcovité oblasti Prostějovska.

U Moravského Berouna na Olomoucku v pondělí časně ráno spadlý strom zablokoval železniční trať.

Silný vítr bude v Olomouckém kraji i o Vánocích

Meteorologové varovali, že silný vítr bude na Moravě a ve Slezsku vát i o vánočních svátcích. Výstraha na silný a velmi silný vítr platí zejména pro sever a východ Moravy a pro Slezsko.

Vát bude především na horách. Výstraha trvá od úterního rána do čtvrtečního poledne.

Pod šesti sty metry nadmořské výšky může vítr v nárazech dosahovat 55 až 75 kilometrů v hodině, v oblasti Jeseníků a Beskyd od poloh nad šest set metrů v nárazech 75 až 110 kilometrů v hodině, na hřebenech kolem 125 kilometrů v hodině.

Meteorologové doporučují zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty jako květináče, zahradní nábytek, plechy a podobně a také zabezpečit skleníky či stavební jeřáby.

„Při řízení auta jet maximálně opatrně. Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné. To platí i pro prázdné nákladní auto. Sledovat dopravní zpravodajství," uvádějí, jak zmírnit následky silného větru.

Lidé by zároveň měli omezit horské túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

Výstraha platí také pro Moravskoslezský a Zlínský kraj, na Vysočině dále platí varování před silnou námrazou.