„Stojí za ní zřejmě chybné předjíždění jednoho ze zúčastněných vozidel. Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro přečin usmrcení z nedbalosti, viníkovi hrozí až šest let za mřížemi,“ sdělil mluvčí policie Libor Hejtman. Konkrétní obvinění zatím nepadlo.

Od začátku července v regionu přibylo pět obětí, celkem si nehody letos vyžádaly už dvacet lidských životů. Právě červenec byl v tomto ohledu nejhorším měsícem loňského roku, při nehodách v regionu přišlo o život sedm lidí. Nejhorší následky měla srážka osobního a nákladního auta v křižovatce u Bohuňovic. Vyžádala si čtyři oběti, z toho dvě děti. Příčinou tragédie bylo nerespektování přednosti v jízdě.

K vyšetření příčiny čtvrteční nehody u Dubu nad Moravou si policie vyžádala znalecké posudky z oboru technického stavu motorových vozidel a z oboru silniční dopravy na mechanismus vzniku dopravní nehody.

Zranění byli transportováni do nemocnic v Olomouci a Přerově. Na urgentním příjmu ve Fakultní nemocnici Olomouc (FNOL) skončili tři z nich. „Jeden člověk měl lehká zranění a po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. Dvě osoby leží na jednotce intenzivní péče, jejich zranění jsou vážná,“ řekla Veronika Jeřábková, vedoucí odboru marketingu FNOL. Jde o dospělé osoby.

Dle slov krajského koordinátora BESIPu Miroslava Charouze, který se byl v pátek ráno na místě tragédie podívat, ke srážce došlo na rovném, přehledném i šířkou vyhovujícím úseku opravené silnice. „Cesty opravit lze, bezohledné chování řidičů bohužel ne. Podle stop je zřejmé, že někdo začal předjíždět a už se nestačil zařadit do svého pruhu,“ okomentoval událost expert na dopravu.

V prvním pololetí letošního roku patřily mezi nejtragičtější nehody v kraji červnová srážka osobních aut mezi Krčmaní a Kokorami a březnový náraz felicie do stromu v Jeseníku. V obou případech záchranáři zaznamenali dvě oběti.

Přímka znázorňující počet karambolů v Olomouckém kraji si od roku 2010 nekompromisně razí cestu vzhůru. Z tehdejších 4 156 na loňských 5 251. V roce 2017 při nich zahynulo 24 lidí, loni o jedenáct jedinců více. Letos je po půlce roku už 20 obětí. Přesně tolik lidí loni zemřelo od června do září. Riziko nehod zvýšila únava z abnormálně teplého a slunečného počasí. Nejčastějšími nešvary řidičů jsou dle policejního prezídia telefonování za jízdy, nedodržování vzdálenosti mezi vozidly nebo nesprávné otáčení.

Nejvážnější nehody v Olomouckém kraji za rok 2019
11. července, Charváty – Dub nad Moravou
3 mrtví, 5 zraněných
Srážka dvou osobních aut a dvou dodávek na rovném úseku silnice č. 435 mezi Charváty a Dubem nad Moravou. Příčinou tragédie je pravděpodobně nesprávný způsob předjíždění. Viníka nehody určí policejní vyšetřování.

7. června, Krčmaň
2 mrtví, 2 zranění
Čelní střet dvou osobních aut poblíž Krčmaně na čtyři hodiny uzavřel silnici z Olomouce na Přerov. Proč k nehodě došlo, vyšetřuje policie. Škoda byla vyčíslena na 350 tisíc korun.

17. března, Jeseník
2 mrtví, 1 zraněný
Čtyřiadvacetiletý řidič felicie a jeho osmnáctiletý spolujezdec zemřeli po nárazu do stromu. Mladou pasažérku, která seděla vzadu, se středně těžkým poraněním transportoval do nemocnice vrtulník. Ani jeden z cestujících v autě nebyl v době nehody připoutaný bezpečnostním pásem.

27. května, Náklo
1 mrtvý, 1 zraněný
Byl opilý a navíc měl zákaz řízení, přesto pětatřicetiletý muž usedl za volant a šlápl na plyn. Jeho noční jízda skončila nedaleko autobusové zastávky u Nákla vyjetím do příkopu a převrácením auta na střechu. Třiatřicetiletá spolujezdkyně zahynula, řidič obviněný ze tří trestných činů skončil ve vazbě. Hrozí mu osmileté vězení.

Houbaření. Ilustrační foto
Sucho a zas sucho. Houbaři na Hané přicházejí z lesa s prázdným košíkem
Extraliga ČR v požárním sportu v Plumlově
V Plumlově na hasičské extralize startovalo 84 týmů, blýskli se kluci z Nevcehlí
Tragická nehoda octavie u Bukové
Od začátku roku už 17 smrťáků. Tady jsou nejnovější statistiky nehodovosti