Celkově dopravních nehod ubylo, ale přibylo dopravních přestupků. Alkohol za volantem byl příčinou také v méně případech.

Stejně jako loni byl červenec tragičtějším měsícem než srpen.

„Loni v červenci zemřelo při dopravních nehodách dvanáct lidí, letos osm,“ uvedl krajský policejní mluvčí Michal Pižurin.

Dvě nehody, při nichž zemřeli vždy dva lidé, se staly v druhé polovině července. Nejprve se v pátek 23. července srazila u Nákla motorka se Škodou Octavia. Šestadvacetiletý motorkář zemřel na místě a jeho stejně stará spolujezdkyně později toho dne v nemocnici.

Nehoda s podobně tragickými následky se stala o čtyři dny později mezi obcemi Bělotín a Polom na Hranicku. Řidič citroenu jel ve směru od Bělotína a narazil do dodávky Renault. Od ní se odrazil a objevil se před projíždějící octavií. Její řidič se snažil citroenu vyhnout, ale dostal smyk a přejel do protisměru, kde se srazil s Opelem Astra.

„Bilance této dopravní nehody byla tragická. Zemřel sedmatřicetiletý řidič citroenu a pětadvacetiletý řidič octavie,“ uvedla přerovská policejní mluvčí Irena Urbánková.

Celkem se v červenci stalo 330 nehod, což je o pětatřicet méně než loni. Trojnásobně ovšem narostl počet těžkých zranění – letos jich bylo dvaasedmdesát.

Srpen byl o poznání klidnější. Na silnicích Olomouckého kraje letos v tomto měsíci zemřeli dva lidé (loni jich bylo pět). Dvaašedesátiletý řidič Renaultu Megane nepřežil 10. srpna ve Velkých Losinách čelní střet s nákladním vozem Mercedes.

Druhá smrtelná nehoda se stala o pět dní později mezi Jívovou a Domašovem nad Bystřicí. Fiat Punto řízený šestapadesátiletým řidičem vletěl v zatáčce do stromu.

Šofér na místě zemřel, osmačtyřicetiletá spolujezdkyně utrpěla těžká zranění a byla transportována do Fakultní nemocnice v Olomouci.

V srpnu bylo nejen méně mrtvých, ale také těžce zraněných – 20 (loni 34). A to i přes to, že nehod bylo více než v červenci – 356 (loni 379).

Přestupků ale letos o prázdninách přibylo. Zatímco loni jich policisté řešili za červenec a srpen 5 884, tak letos jich bylo 6 778. Narostl také počet opilých řidičů – z loňských 112 na letošních 153.