Předchozí
1 z 4
Další

Je jednou z těch, kteří se do boje s koronavirem zapojili tak, jak sami nejlépe umějí. Martina Pummerová, mladá dáma z Uherského Brodu, která vyrábí v laboratořích zlínské univerzity anticovidovou desinfekci.

Martina PummerováZdroj: archiv Martiny Pummerové

Výroba tohoto typu dezinfekce je poměrně rychlá a jednoduchá. Jedná se o smíchání správného poměru lihu, čištěné vody (zbavené všech iontově rozpustných látek, křemíku i např. vápníku), glycerolu a peroxidu vodíku. Toto složení je doporučené Světovou zdravotnickou organizací. V našich mikrobiologických laboratořích jsme si naši výrobu otestovali proti několika mikroorganismům. A funguje. Navíc se snažím po výrobě dezinfekce řešit i běžné pracovní záležitosti.

Alkoholovou dezinfekci vyrábíme asi od poloviny března. Nejprve se jednalo o dezinfekci pro účely univerzity. Od 1. dubna vyrábíme ve velkém především pro Zlínský kraj a magistrát města Zlína. Výrobní kapacita se pohybuje od 1500 do cca 2500 litrů za den. Nejvíc záleží na typu obalů, které máme naplnit.

Martina PummerováZdroj: archiv Martiny Pummerové

Na co myslím během výroby? Během výroby se moc přemýšlet nedá. Člověk se soustředí, aby neudělal chybu. Obzvlášť když je během dne příjem surovin nebo výdej dezinfekce. To neodtrhnu mobil od ucha. Samozřejmě jsme si za tu dobu, co vyrábíme, našli několik vychytávek, které výrobu urychlily nebo zjednodušily. O nějakém pocitu zadostiučinění nepřemýšlím. Beru to jako samozřejmost. Navíc mi na účet přichází plat oproti spoustě dobrovolníků, kteří pomáhají zadarmo. Takže si nepřipadám výjimečná.

Na UTB pracuji jako výzkumný pracovník. Mám na starost plnění cílů a výstupů několika projektů. Mám za sebou i úspěšnou realizaci několika projektů zabývajících se antimikrobiální modifikací polymerů a výzkum v oblasti degradabilních polymerů. Pracuji především na aplikačních výzkumech, tedy vývoj materiálů, které je brzy možné převést do praxe, do výroby. Z hlediska analytiky se zaměřuji na plynovou chromatografii. Po málu vedu seminář nebo laboratorní cvičení. V posledních letech je mě těší také zájem studentů o bakalářské/diplomové práce pod mým vedením.

Martina PummerováZdroj: archiv Martiny Pummerové

Pracovní cíl? Dlouhodobý ani nemám. Chtěla bych zvýšit svou publikační činnost, na tu mi teď nezbývá čas. Volného času moc nemám, ale když je příležitost, tak vytáhnu nějaké ruční práce. Nejvíc mě baví háčkování. Povinnost nošení roušek mě naučila pracovat i s šicím strojem, takže se těším na zimu, že bych mohla si mohla něco ušít.

Martina PummerováZdroj: archiv Martiny Pummerové

Máme zahradu, kde se snažím něco dobrého vypěstovat. A taky jsem po dědečkovi zdědila včelstva, takže se snažím tuto rodinnou tradici udržovat. S tím i souvisí to, že na zahradě musí být něco dobrého na papání právě pro včelky, což si vyžaduje taky nějakou tu práci. A životní motta? Co mě nezabije, to mě posílí. Když nemůžeš, tak se najez, a přidej! – Brzy bude líp (jsem optimista, i když si často zabrblám).