Předchozí
1 z 5
Další

Sládkem se necítí.

"Lidi si myslí, že člověk, který vaří pivo je sládek, ale ono to tak není. Měnit se to nedá, lidi se tak označují. Popravdě je ale sládek pán, který chodí v bílém plášti s kravatou a říká lidem, ty to uvaříš takhle, ty zase jinak a ve finále na nic nesáhne."

Lukáš Kresta je vrchním sládkem v prostějovském pivovaru Axiom.Zdroj: Deník / Zdeněk Vysloužil

Pivo je zázračný nápoj.

"Na pivu je úžasné, že i když máte recepturu, nikdy neuvaříte stejné pivo. Těch věcí je moc a nikdy nedokážete napodobit vodu. Pokud máte špatnou vodu, nikdy neuvaříte dobré pivo. Pivo je tak nádherný nápoj, že snese spoustu nuancí. Kolikrát zajdete do pivovaru, kde je neskutečný bordel a to pivo se dá pít. Na druhé straně můžete být v naprosto sterilním provozu, uteče vám nějaká nuance a to pivo vám to zkazí."

Lukáš Kresta je vrchním sládkem v prostějovském pivovaru Axiom.Zdroj: Deník / Zdeněk Vysloužil

Náročná výroba ležáku.

"Samotné vaření je asi nejméně náročný krok celého procesu. Za jeden den uvaříme například dva tisíce mladiny. Pak se ale musí dát do práce kvasinky, ty kvasit takových deset dnů. Následně musí pivo dozrát, kaly, sediment a kvasnice si musí sednout. Ležák by měl ležet minimálně třicet dnů, takže výroba ležáku trvá čtyřicet dnů."

Lukáš Kresta je vrchním sládkem v prostějovském pivovaru Axiom.Zdroj: Deník / Zdeněk Vysloužil

Místní voda se nehodí.

"Když jsme v Prostějově začínali, chtěli jsme používat místní vodu a honosit se tím. Bohužel je zde tak tvrdá voda, že nestačí jen změkčovač. Z místní vody bychom zkrátka dobrý ležák neuvařili, to zkrátka nejde. Když se vaří ležák, potřebujete měkkou vodu. U tmavých a svrchních piv může být voda tvrdší. My máme výhodu, že máme reverzní osmózu. Den před vařením si tak vodu upravujeme podle druhu vařeného piva."

Lukáš Kresta je vrchním sládkem v prostějovském pivovaru Axiom.Zdroj: Deník / Zdeněk Vysloužil

Papírovaní ho nebaví.

"Myslím, že jsem technicky velmi zdatný. Když se něco pokazí, nemám problém vzít si nářadí a spravit si to. Myslím si, že to je nedílnou součástí toho, co by měl sládek umět. Pokud se něco pokazí a máte ve stáčecí lince iks litrů piva, tak pokud si nedokážete poradit, můžete mít obrovské ztráty. Nebaví mě kancelářská práce, to je pro sekretářky. Já raději máknu, potřebuji za sebou vidět progres, něco udělaného."

Lukáš Kresta je vrchním sládkem v prostějovském pivovaru Axiom.Zdroj: Deník / Zdeněk Vysloužil