Začít zaznamenávat takzvaný naturismus mohl jedině v zahraničí. V jeho rodné zemi byl totiž v té době tento životní styl tabu.

„Jezdil jsem nejraději k chladnému Baltu, na německý poloostrov Rujána. Přesně tam jsem začínal. Chodil jsem na nudistické pláže, které u nás v té době ještě pochopitelně nebyly. Tehdy u nás byli lidé za naturismus pronásledováni, zavíralo se, a nevím co všechno," vzpomínal na dobu před rokem 1989 fotograf Karel Novák.Snímky fotografa Karla Nováka

Život fotografa někdy může být zapeklitě komplikovaný. Důkazem je například jeho americký kolega. Fotograf Jock Sturgese, s nímž měl Karel Novák vloni v létě výstavu Přirozeně v Moravské galerii v Brně, byl dokonce za svůj umělecký počin pronásledován FBI.

V roce 1990 Jocku Sturgesovi kvůli fotografiím adolescentů z naturistického prostředí zabavili tajní agenti archiv i studio pro podezření z dětské pornografie. Soudním řízením se žádné z obvinění neprokázalo, přesto se žádná z naturistických výstav neobešla bez policejních kontrol a policejní dozor tyto fotografy v podstatě doprovází celý profesní život.

Syrové versus estetické

„Jsme pořád na hraně, každý, kdo fotí akty. V rámci naturistické komunity jsou samozřejmě i děti, které fotíme," popsal fotograf naturismu Karel Novák.

Svůj život rodilý Prostějovan zkrátka zasvětil syrovému dokumentu naturistického prostředí. Za to, že fotky nejsou estetické, je často kritizován ze strany odborné i laické veřejnosti. Názory některých na jeho tvorbu jsou ale podle slov fotografa na hlavu postavené.

„Když se podíváte na světovou novinářskou fotografii, střílí na ní člověka do krku. Je to syrový dokument a má úspěch. Je to estetické? Není. Já dělám také syrový dokument, a často jsem neuspěl. V Česku jsem za minulého režimu ani nemohl soutěžit, na československých výstavách se mohly objevit jen estetické fotografie, tedy upravené. S těmi dokumentárními od moře jsem mohl jedině do ciziny," prozradil Karel Novák, jak se mu dařilo prosadit se s fotografiemi nahých těl pohybujících se v přirozeném prostředí v tehdejším Československu.

Dodnes je Karel Novák, ačkoli je jeho umění vysoce ceněno v uměleckých kruzích, v Prostějově známý jen pro velice úzký okruh umělců, což se třeba o jeho americkém kolegovi, známém i ve světě, říct nedá. Proč?

„Fotograf Jock Sturges byl sice neustále pronásledován, ale volně mohl fotit příznivce naturismu kdekoliv, naturistické kluby byly v Americe odjakživa, u nás do roku 1990 nebyla žádná nudistická pláž, možná kromě jediné v Praze," popsal situaci Karel Novák, který mohl zaznamenávat naturismus před rokem 1990 jedině za hranicemi, a to kromě Rujány, například v chorvatské Maslenici nebo u maďarského Balatonu.

Založil nudapláž u plumlovské přehrady

Vyznavače naturismu by navíc nikdo nedostal do aquaparku, nejraději se totiž pohybuje právě na oficiálních nudistických plážích, kde se může pohybovat přirozeně. Prostějovu byla nejblíž FKK ( Z němčiny Freikörperkultur, v češtině kultura volného těla pozn. red.) na plumlovské přehradě, jíž založil sám prostějovský fotograf. Vyznavači naturismu ji ale u nedalekého vodního díla již nenajdou.

„Sám jsem ji tam založil, ale už ji tam nenajdete. Teď se tam dělá nějaká hráz, kde bude přirozená filtrace vody. Ta pláž bývala dokonce oficiálně zaznamenaná v katastru obce. Cedulku FKK tam ale ještě dnes najdete," dodal Karel Novák, kterému se teprve jako třetímu umělci z Prostějova podařilo vystavovat díla v Moravské galerii.

„Jsem rád, že proběhla sametová revoluce, která mi umožnila tam vystavovat, a také mě těší, že se změnil názor, a člověk, který pořizuje fotky v nahaté komunitě, už není v očích veřejnosti považován za pedofila," uvedl fotograf, jehož město letos například nominovalo na Cenu Olomouckého kraje.