Ve velkém začalo už samotné zahájení, které se tentokrát uskutečnilo na náměstí TGM. Stranou tak poněkud zůstala socha Jiřího Wolkera, naopak tradičně se slavnostního úvodu festivalu zhostili žongléři. A také zástupci města předávající klíč.

"Místo zahájení se snažíme přizpůsobit tomu, co se během něj bude konat. Je prakticky náhodou, že při jubilejním ročníku se odehraje na náměstí, velkolepěji," uvedla Martina Drmolová, produkční a jedna z organizátorek Wolkrova Prostějova.

Letní kino. Ilustrační foto
Mostkovické kino zve na filmovou pohodu, především českou

Duo slečen z Krumlova

Ten však první dojmy zanechal dlouho před slavnostním zahájením v devět hodin. Už odpoledne proběhly první semináře účastníků, po čtvrté pak představení dua slečen z Českého Krumlova.

"Publikum bylo asi nejlepší, co jsme kdy měly. Reakce byly povzbudivé a časté, což mě opravdu těší," řekla po dvacetiminutovém kousku jedna z nich, Veronika Holcová.

"Mám z toho dobrý pocit. Zítra ale ještě recituji," dodala pak její kolegyně, Marta Hermannová. Obě ukázaly, že k zajímavému představení stačí nápad, umný přednes a k tomu pár židlí či dvě lahve.

Do celostátního kola recitování a divadel poezie, kterým festival fakticky je, se dostalo hned několik adeptů z Prostějova. A jak zdůrazňuje Hana Šprynarová z prostějovské základní umělecké školy, už jen to je úspěch.

"Za každý kraj soutěží tři a jen za naši školu dva. Už jen samotná účast je výhra, ale třeba Karla Tomanová už byla laureátem a teď je znovu v národním kole," vyzdvihla kvality prostějovských zástupců.

Zda se některý z nich dokáže prosadit na celostátní úrovni prozradí sobotní večer, kterým od sedmnácti hodin pořadatelé kulturní událost zakončí.

Milan Sedlo, hokejový šéf SK Prostějov 1913, hovoří k prostějovským zastupitelům.
Jestřábi v nemilosti. Zamezme jim činnost, vyzývali zastupitelé