„Snažíme se závěr války ukázat očima a pomocí představ dětí. Je zajímavé například porovnat, jak vnímaly tehdejší děti hrdinství či vojáky a jak nyní," říká Alena Palíšková.

Ta společně se starostou Dušanem Svozílkem přivítala zájemce o cestu do historie v sále fary.

„Museli jsme ji trochu opravit a moc děkujeme místním, kteří poskytli na rekonstrukce osmatřicet tisíc korun," připomněl na úvod starosta obce. Pak už se však mohli přítomní zaposlouchat do čtení vzpomínek Antonína Sázela, kterému bylo na jaře 1945 devět let.

Lidé se mohli dovědět, jak se v té době žilo. Jídlo bylo tehdy na příděl, nebyla káva, nedalo se například koupit kolo. Během přechodu fronty na přelomu dubna a května nemohli lidé vycházet z domu. Řada z nich prožila mnoho dní ve sklepě. Antonín Sázel společně se svými sourozenci měl i jedno trápení navíc: otce nacisté zatkli a poslali do brněnského vězení.

Jak připomněla Adéla Palíšková, samotné Vrchoslavice však válka příliš nezasáhla.

„Neprobíhaly zde prudké boje, ani nebyla většina obce poškozena," vysvětlila.

Přesto se však obec rozhodla uspořádat nejen čtení vzpomínek, ale také výstavu. V ní se lidé dozvěděli obecné informace o druhé světové válce, ale mohli si také přečíst dobové noviny a podívat se na fotografie.

Na čtení a expozici se přišla podívat také Lucie Kroupová.

„Hodně mě zaujalo vyprávění pana Sázela. Pro mě osobně pak byly zajímavé i názory dětí na hrdiny, armádu, ale i češství. Částečně proto, že mám sama dítě ve škole," usmívala se návštěvnice vzpomínkové akce.

„Také do novin a časopisů jsem se začetla. Všimla jsem si i reklamy na šaratici. Párkrát se sem ale ještě podívám, všechno jsem si totiž projít nestihla," vyjádřila se. Narazila tak na fakt, že otevřením výstavy a přečtením vzpomínek Antonína Sázela vzpomínková akce neskončila. Naopak.

„Tuhle neděli bude čtení vzpomínek o totálním nasazení na kopání zákopů. V pátek zavzpomínáme na příchod Rusů a v sobotu na stahování Němců očima školáka," přiblížila další události, které doprovodí týden trvající výstavu ke konci druhé světové války.