V pořadí třetí akce, jejíž předchozí dva ročníky se konaly v Olomouci, byla připravena pro všechny, kteří chtěli vstoupit do empírového světa a z diváků se na chvíli stát účastníky. Hlavním organizátorem bylo brněnské sdružení Jane Austen CZ, které se zaměřuje právě na aktivity spojené s obdobím empíru.

Dobovou atmosféru si přijel užít například David Mauder z Blanska. „Jezdíme na tyto akce asi už pět let. Těšíme se na piknik, pršet snad nebude,“ usmívala se partnerka pana Maudera.

Redaktor Deníku si vyzkoušel Smržický vandr
Redaktor Deníku si vyzkoušel Smržický vandr

Do plesové scény z Pýchy a předsudku přenesla návštěvníky Katka Báňová během tanečního workshopu. „Není to náročné, hudba je ale trochu rychlá, když člověk kroky teprve vstřebává,“ smály se účastnice po první taneční části.

Kostýmy v empírovém stylu nebyly povinné, už během dopoledne se ale našlo několik opravdu povedených kousků. Důkazem byla i Zlata Pražanová, která přijela s manželem z Olomouce.

„Oblečení se dá koupit, prodává se na těchto akcích. My jsme si všechno vyráběli, už jsme byli na minulých ročnících. Háčkovala jsem si kabelku a vlastní výroby je i klobouk. Šili jsme také vázanky do obleku, kamarádka si kvůli tomu zničila svatební šaty.

V zásobě mám ještě krajkový slunečník nebo rukavice, s těmi by byl piknik trošku nepohodlný,“ popisovala Zlata Pražanová, jejíž manžel se mohl pyšnit i vycházkovou hůlkou, kterou si vyrobil ze dřeva polepeného černou tapetou.

Do požadovaného dobového stylu měl upravený i vous. Páru nechyběl ani piknikový koš s pečeným kuřetem, hroznovým vínem a lahví sektu.

„Úplně nejkrásnější bude to odpoledne během pikniku,“ dodala Zlata Pražanová.