Obálku knihy však nesmočila ani voda, ani šampaňské. Na cestu do života ji kmotři vypravili dvěma růžemi.

„Polévat knihu alkoholem nám přišlo barbarské, tak jsme zvolili způsob, který vymyslela paní Jana Zikmundová a my ho s jejím svolením už několik let praktikujeme," prohlásila ředitelka okresního archivu Dagmar Roháčková, která zároveň vedla autorský kolektiv.

Výběr těch, kteří mají v knize svůj medailon, nebyl jednoduchý.

„Základním kriteriem bylo, že půjde o osobnosti už nežijící. To nám poskytovalo určitou volnost při zpracování medailonů. Kniha zahrnuje celé Prostějovsko, takže jsme někdy museli dát přednost osobnostem z regionu před lidmi z Prostějova. Dbali jsme také na to aby v knize byly zastoupeny ženy, protože těch které se prosadily, nebylo v historii mnoho," vylíčila Roháčková.

V publikaci tak našli místo politici, průmyslníci, vědci, váleční hrdinové, malíři, sochaři, hudebníci i básníci. Některé z nich během večera představili organizátoři i krátkými vstupy. Na podiu tak zazněly melodie Alfonse Jindry či slova ředitelky první dívčí měšťanské školy v Prostějově Růženy Reichstädterové o potřebnosti vzdělání pro národ, dnes znovu aktuální.

Zkrátka nepřišli ani básníci. Vyznání rodné Hané Ondřeje Přikryla zarecitoval Jiří Vrba a verše z díla insitního básníka Václava Svobody Plumlovského přednesl bývalý ředitel prostějovské knihovny Miloš Kvapil. Připojil i překlad básně Chudobín do svahilštiny, kterou kdysi studoval.

Večer doprovázeli klavírními melodiemi bývalý starosta Prostějova Miroslav Zikmund a kmotr knihy Milan Dvořák.

Další počin: Bob Pacholík zedna přehrady

Titul Osobnosti Prostějovska je prvním vydavatelským počinem Klubu historického a státovědného.

„Kromě něj se nám podařilo vydat i další publikaci, rozměrem sice větší, ale o to útlejší, a hlavně v budoucnosti těžko opakovatelnou. Totiž kalendář s fotografiemi Boba Pacholíka ze dna vypuštěné plumlovské přehrady," uvedl moderátor večera Pavel Drmola.

Litoval jen, že i rok 2013 má jen dvanáct měsíců, a tedy může být v kalendáři pouze dvanáct unikátních fotografií.

Starosta klubu historického a státovědného neskrýval své uspokojení nad tím, že se práci na sbírce medailonů významných osobností regionu podařilo dovést do zdárného konce.

„Nebylo by to možné bez přispění mnoha sponzorů, mezi nimiž figurují nejen Olomoucký kraj a město Prostějov, ale také podnikatelské společnosti i jednotliví dárci, kterým není lhostejná historie regionu. Jim všem patří velký dík," prohlásil Miroslav Macík.

Kniha v ceně tři sta devadesáti korun se tak může stát třeba zajímavým vánočním dárkem. Na místě si ji zájemci kupovali většinou po několika kusech.

„Budeme ji prodávat především v našem sídle, tedy ve Státním okresním archivu v Třebízského ulici. K mání ale bude i na jiných místech," podotkl Macík.