Třicítku obrazů přiveze ukázat na zámek malířka Lilian Amann.

„Malby na plátnech i kresby se tematicky různí, ale centrálním prvkem zůstává žena. Mateřství jsem ztvárnila obrazem Děti nosí maminka, kde mladá dívka bere živnost tradičním čápům, s tematikou rodičovství je spojený i cyklus Kudrnaté myšlenky," nastínila malířka.

Trochu temnější ráz slibuje dlouhá horizontální malba na plátně s názvem Kapucáři míří k městu, malé oválné portréty čtyř žen zase připomenou osudy žen, které pochází z krajin zmítaných válečnými konflikty.

„Žena s květinou připomene odlesk začátku minulého století a čirou radost evokuje malba Pštrosí jízda. Obrazů je mnohem víc, ale to uvidí ti, kteří si udělají výlet na plumlovský zámek," láká na výstavu malířka. Vernisáž v prvním poschodí zámku je naplánovaná na patnáctou hodinu, obrazy budou na zámku k vidění do konce října.

Čajkovskij, Mozart i Frida

Výběr z nejlepších světových baletů pak čeká na ty, kteří přijdou na zámek večer.

Od osmi hodin se zde bude konat Baletní galevečer pod vedením režiséra a choreografa Roberta Balogha z Moravského divadla v Olomouci.

„Diváci uvidí výběr z těch nejznámějších scén z klasických, neoklasických a moderních baletů. Z klasiky to bude Spící krasavice a Labutí jezero od Petra Iljiče Čajkovského, neoklasický balet je vytvořený na motivy stejnojmenného autobiografického románu Alexandra Dumase s hudbou od Giuseppe Verdiho Dáma s kaméliemi," nastínila Kateřina Jenešová z plumlovského zám­ku.

Na programu večera je i rozvernější část baletu Amadeus od Wolfganga Amadea Mozarta, konkrétně duet Papagena a Papageny, diváci se mohou těšit i na moderně zpracovaný životní příběh mexické malířky Fridy Kahlo.

Možná přijede i tajemník Mercuryho

Galavečer pak ukončí nestárnoucí melodie skupiny Queen.

„Členové olomouckého baletu budou tančit na hudbu z originálních nahrávek a dávat průchod své vitalitě. Mezi jevištěm a hledištěm to tedy bude náležitě jiskřit," láká Kateřina Jenešová.

Věhlas taneční inscenace podtrhl při premiéře svou návštěvou i osobní tajemník Freddieho Mercuryho Peter Freestone.

„Ten po představení prohlásil, že Fredieho viděl doslova v každé scéně a v každém pohybu tanečníka Ivo Jambora. Je pravděpodobné, že Peter Freestone bude patřit mezi významné hosty letošního galavečera," dodala Kateřina Jenešová.